Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.05.2023
268

MARUŠIĆ: UMJETNICI BEZ POTPORE, VRIJEME JE ZA PROMJENE

Izražavanje i sloboda su sastavni činioci stvaralaštva, ali i društvenog života i oni su neodvojivi. Prema riječima akademske umjetnice Karoline Marušić iz Mostara, sloboda prilikom stvaranja mora postojati, a najbolje je, smatra, kada umjetnik kroz svoje radove oslikava unutrašnje emocije.

“Na mojim radovima obavezno se osjeća emocija. Kada su Pikasa pitali šta njegove slike predstavljaju, on ih je pitao da li znaju šta ptice pjevaju. Tako je i sa slikama. Gledajte ih – odgovorio im je. Ne morate znati šta one poručuju, ali ako su ugodne oku, ako se osjeti emocija, ako se dopre do publike i zainteresuje posmatrač, napravio si nešto. A sloboda umjetnika mora biti prisutna“ – ocjenjuje Marušić.

Ona trenutno radi na novom ciklusu slika koji se zove „Hipokrizija“.

„Taj ciklus je proistekao iz mene zato što je toliko dvoličnosti u društvu, počev od porodice do svih sfera društva i tačno to pokušava na svoj način prikazati. Bio je jedan ciklus kovid i posljedice kovida koje su bile morbidne i zubate. Oslikavao je moje unutrašnje stanje tokom tog perioda. Ja sam ga morala izbaciti na platno. To su Kotorani imali priliku da vide na Festivalu svjetlosti Zasjaće palaci prije 3 godine“ – objašnjava Marušić.

Smatra da je položaj umjetnika veoma loš na Balkanu.

„Mislim da umjetnici nemaju potporu u društvu. Sve se iskrivilo, promijenile su se vrijednosti. Mislim da se nešto mora mijenjati, počevši od izlaganja u galerijama. Ranije kada su umjetnici izlagali svoje radove, galerija bi otkupila makar jednu sliku ili dvije i tako pokrila troškove umjetnika. Danas je došlo na to da umjetnik mora doslovce platiti za svoj rad ili se spustiti na nivo da slika komercijalne slike koje većina kupuje i to ne možete nazvati umjetnošću“ – ističe Marušić.

Ona je za naš program govorila i o stvaralačkom procesu. Pitali smo je koliko je taj put trnovit za nju kao umjetnicu.

„Ja kao ljubitelj umjetnosti to trnje ne osjećam. Put jeste trnovit, nekada vam zasmeta nepravda. Imam osjećaj da se politika uvukla i u umjetnost, ali sama sebi kažem: Pa ne živim ja za njih, nego za sebe. Ja to radim iz ljubavi. Prema tome, najbolje je o tome ne pričati i ne misliti. Radi ono što misliš da trebaš napraviti i toga se drži“ – poručuje Marušić.

Podsjetimo, njena izložba slika nedavno je bila postavljena u Gradskoj galeriji Kotor.

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

Podijeli na: