Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.07.2024
896

MARTINOVIĆ: NA KOTORARTU UGOSTIĆEMO SVJETSKA IMENA U DOMENU UMJETNIČKE MUZIKE

Međunarodni festival KotorArt ove godine će biti održan od 13. jula do 14. avgusta, saopšteno je na današnjoj press konferenciji koja je održana u prostorijama Kreativnog haba u Starom gradu.

Učesnici konferencije: Jelena Jovanović Nikolić, direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo pri Ministarstvu kulture i medija Crne Gore i Tatjana Kriještorac, sekretarka opštinkog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, zatim, maestro Robert Homen, kao i Ratimir Martinović, pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta, kroz svoja izlaganja naglasili su veliki značaj dugogodišnjeg postojanja ovog festivala. Podsjetili su neke od značajnih domaćih, regionalnih, ali i svjetskih zvijezda koji su zakoračili u našu zemlju zahvaljujući KotorArt-u.


Jovanović Nikolić podsjetila je da je KotorArt festival- manifestacija od posebnog značaja.

,,Naročito ovdje mislim i na Don Brankove dane muzike  koji su se izdvojili po svojim visoko umjetničkim programima. Nravno, ne sporeći da su svi ostali programi i segmenti festivala itekako važni i vrijedni. Pritom, čestitamo na svim novim zamasima koje ćete prezentovati tokom ovogodišnjeg festivala, a to su kvalitet na jednom visoko umjetničkom nivou“, navodi ona.

Podsjetila je da se ovaj Festival izdvaja po njegovom dužem trajanju i većem broju sadržaja koje nudi, što ga čini težim za organizaciju.

‚‚Lako je uobličiti, pa čak nekada i kvalitet smjestiti u okvir koji je svega par dana. Mi ovdje govorimo o događajima koji boje ljetnu sezonu u jednom od najljepših primorskih krajeva i gradova. Dakle, govorimo o trajanju festivala koji ima kontinuitet sa koncertima i ostalim dešavanjima preko mjesec dana“, kaže Jovanović Nikolić.

“Međunarodni festival KotorArt ove godine će se održati kroz pet segmenata – Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa, Pjaca od knjige, KotorArt teatar i Likovni segment”, kazao je Martinović.

,,Kotor kao grad UNESCO-a zaslužuje multidisciplinarni festival kakav je i postojao u ovom gradu od 2009. do 2015. kada smo Festival resetovali i postavili stvari na druge osnove. Napomenuću da smo mi kao organizacija u posljednje dvije godine samostalno obezbijedili većinu budžeta za realizaciju Festivala koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor i koji je na listi malobrojnih festivala od državnog značaja. Usaglasili smo se da, osim umjetničke muzike koja je dosegla svoje vrhunce, ovu godinu iskoristimo kao probnu za uvođenje dijela segmenata koji su već postojali i dijela novih. Ponosan sam na uredničku ekipu koju smo okupili ove godne, dakle, KotorArt teatar predvodi jedan od najboljih regionalnih pozorišnih reditelja Boris Lješević, Pjacu od filozofa uređuju renomirani prof. dr Đuro Šušnjić i prof. dr Čedomir Čupić, tu je i naša teatrološkinja Maja Mrđenović koja uređuje Pjacu od knjige, dok Pjacu od slike uređuje Romana Milutin Fabris”, navodi, između ostalog, Martinović.

Kako ističe, ugostiće svjetska imena u domenu umjetničke muzike, a neke programe će i premijerno predstaviti.

Prisutnima obratio se i maestro Robert Homen.

‘’Kada me je ovdje prisutni Ratimir Martinović nazvao prije otprilike godinu dana i rekao svoj plan da se ovogodišnji KotorArt festival otvori sa Karminom Buranom, već u tom trenutku sam osjetio neko uzbuđenje da se nešto tako dešava i da se, znajući Ratimira, i uspješno realizuje. Ovo je veliki projekat, to je aparat ljudi iz orkestra, solisti, hor i dječji hor koji samo brojem učesnika predstavlja nešto za organizaciju izuzetno teško’’, kazao je Homen i dodao da je posebno emocionalno doživio trenutak kada mu je rečeno da cijeli taj koncert i otvaranje KotorArta će biti in memoriam njegovom ocu, Miroslavu Homenu.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Tatjana Kriještorac, ističe da Opština Kotor doživljava KotorArt kao festival od posebnog značaja za Kotor, nezavisno od toga što je on od posebnog značaja za Crnu Goru i region i šire.

,,Naravno da organizatori znaju da u lokalnoj samoupravi imaju sigurnog partnera, nekog na koga mogu da računaju u svakom momentu i na svaki način. Opština Kotor kroz program manifestacija kulture podržava ovaj festival i ponosni smo što je Festival našao Kotor kao mjesto svog održavanja”, zaključila je Kriještorac.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije kao i brojnih sponzora.

Tekst i foto: Mihaela Moškov
 

Podijeli na: