Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.01.2020
345

MARTINOVIĆ: 2020. U ZNAKU JUBILEJA MUZIČKE AKADEMIJE

Dekan Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore Bojan Martinović kazao je da će 2020. godina biti u znaku proslavljanja velikog jubileja Muzičke akademije – 40  godina od osnivanja.

„Najveći broj naših programa će se realizovati u okviru ove incijative. Koncertna sezona studenata i profesora, Međunarodni simpozijum muzičkih pedagoga, Festival umjetničke muzike Espressivo, ali i brojni drugi umjetnički programi prethodiće centralnoj proslavi koja je planirana za kraj godine i na kojoj ćemo na najbolji način predstaviti najveće  pedagoške i izvođačke domete naših studenata i profesora u proteklih 40 godina, najavio je dekan Martinović.

On je iskazao posebnu radost što u ovu godinu Muzička akademija ulazi sa obnovljenom opremom u tonskom studiju, koji će biti važno mjesto i centar za naše nove produkcije.

„Tonski studio biće mjesto stvaranja nove muzike, interpretacije i snimanja nove i stare muzike, očuvanja i zaštite muzičke baštine ali i jedinica na kojoj  ćemo organizovati stručnu praksu i osposobljavanje za rad u studiju za sve naše studente. U ovoj godini očekuju nas prva CD izdanja koja će biti producirana upravo u našem studiju“, navodi dekan Martinović.

On je dodao i da se Muzička akademija sa posebnom pažnjom posvetila pripremi projektne dokumentacije za nekoliko međunarodnih projekata  kao što su ERASMUS+, Kreativna Evropa i IPA.

„Projekti treba da  doprinesu internacionalizaciji, boljoj međunardonoj vidljivosti, mobilnosti profesora i studenata, obnavljanju postojeće opreme i instrumenata, ali i da kroz umjetničke programe koje organizujemo zajedno sa partnerima iz Evrope naši profesori i studenti dobiju satisfakciju, učešćem na brojnim scenama i festivalaima u regionu“, objašnjava Martinović.

Realizacija nacionalnog projekta „MusiH“, dodaje on, imaće svoju punu inplementaciju upravo u 2020. godini.

„Ovaj projekat obezbjeđuje novo sagledavanje crnogorske muzičke baštine i njeno oživaljavanje kroz apikativne aspekte do sada neprimjenjivane u Crnoj Gori. rojekat ima za cilj intenziviranje  aktivnosti radi podsticanja naučnih i umjetničkih istraživanja na polju Muzičkog nasljeđa Crne Gore, koji će u saradnji etnomuzikologa, teoretičara muzike i stvaralaca u polju muzičke umjetnosti dati doprinos radi njene dalje prezervacije i afirmacije u novim tumačenjima“, objasnio je Martinović.

Kroz projekat, dodaje, planiraju se aktivnosti u sakupljanju i istraživanju građe s područja narodnog i sakralnog umjetničkog stvaralaštva, ta građa će se naučno obraditi i objedinjavati.

 „U 2020. očekujemo još jaču saradnju sa svim kulturnim institucijama u zemlji, kako bi zajedničkim snagama na istom putu i dalje radili na unapređenju crnogorske kulture i obrazovanju svih naših građanki i građana“, zaključuje Martinović.

 

(PR služba Univerzitet Crne Gore)

Podijeli na: