Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.02.2021
929

LYCH - BOGATSTVA CRNE GORE SAČUVANA PASTELNOM OLOVKOM

U Gradskoj galeriji Kotor protekle sedmice otvorena je izložba slika akademske slikarke Ekaterine Lych. Inspirisana ljepotom i prirodom Crne Gore, od 2016. godine umjetnica stvara radove koji su dio ove izložbe.

U pitanju je dvadesetak radova slikanih pastelnom olovkom i uljanim pastelom na papiru crne boje.

“Prolazeći od slike do slike, možete zaviriti u gradska dvorišta i privatna dvorišta Staroga grada Budve, sjesti u ulične kafiće na šoljicu kafe. Prošetati parkovima i uličicama hotela Slovenska plaža. Diviti se luci Rafailović i neobičnim ribarskim alatima i još mnogo toga. Jarke boje juga, zrače na crnoj pozadini pastelnog papira pretvarajući običnu priču u bajku” – kaže umjetnica. Sa njom je razgovarala Irena Mačić.

Inspiracija za slike bile su ljepote Crne Gore. Izloženo je dvadesetak radova u izložbenom prostoru Gradske galerije Kotor. Kojom tehnikom su rađene slike?

Ja sam došla iz Sankt Peterburga iz Rusije gdje je potpuno drugačija klima. Ovdje u Crnoj Gori ima puno sunca, zatim more, toliko egzotičnih biljaka i boja - to me inspirisalo da uradim ove slike. Ja sam i prije radila u Rusiji takvom tehnikom - pastelom, a ovdje sam pokušala da radim sa kartonom i sa pozadinom koja je bila sive i crvene boje. Pokušala sam sa crnom pozadinom gdje su se još bolje pokazale jarke boje. Radim još i uljanim pastelom u više slojeva koji se još bolje pokazuje na papiru.

Živite i stvarate u Crnoj Gori od 2016. godine. Kako Vas je put naveo u Crnu Goru?

Prvi put sam došla u Crnu Goru na likovnu koloniju sa grupom umjetnika. Ostali smo ovdje nedjelju dana. A drugi put sam bila 2014. godine. Tom prilikom sam upoznala sadašnjeg supruga Milana Ivanovića i odlučila sam da ostanem ovdje.

Imate bogato umjetničko iskustvo prije dolaska u Crnu Goru. Radili ste kao dizajnerka u Fondaciji “Djetinjstvo”, bavili se ilustrovanjem knjiga, slikarskim nastavama….

Da, radila sam uglavnom enetrijer za muzeje i vitraže u privatnim kućama u Sankt Peterburgu.

Možemo li da kažemo da je poruka ove izložbe: Čuvajmo bogatstva Crne Gore?

Da. Mislim da treba da sačuvamo prirodu u Crnoj Gori, posebno u Budvi. Ja živim u Budvi tako da znam kako se mijenja okolina i grad - ima toliko puno zgrada, a sve manje ima drveća. To je posebno teško tokom ljetnih mjeseci kada je jako vruće.

 

Ekaterina Lych je rođena 1978. godine u Sankt Peterburg-u, Rusiji. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, Russia, Odsjek za dizajn i dekorativne i primenjene umetnosti. Nakon diplomiranja, do 2014. godine radila je kao dizajnerka u Fondaciji "Djetinjstvo", gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za djecu u Nevski District u Sankt Peterburgu, gdje je projektovala enterijer muzeja, izložbenu opremu, izloge, vitrirne, kao i u kreiranju drugih projekata . Paralelno, angažovala se u dizajnu (web dizajn, grafički dizajn, štampa, izrada vitražnih prozora za seoski dom), kreiranju i ilustrovanju knjiga, nastavnim aktivnostima, vodila majstorske nastave u slikarstvu.

Izložba slika akademske umjetnice Ekaterine Lych u Gradskoj galeriji Kotor otvorena je do 24. februara.

Opširnije na ovu temu u emisiji “Katareo” danas od 17 sati i 15 minuta.

Podijeli na: