Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.02.2021
1113

LJEPOTE CRNE GORE NA SLIKAMA EKATERINE LYCH U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR

Otvaranjem izložbe slika akademske slikarke Ekaterine Lych Gradska galerija Kotor započinje svoju bogatu izlagačku sezonu 2021. Radi se o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice u Crnoj Gori. 

Inspiracija za njene radove bile su ljepote Crne Gore. 

“Predstavljam vam moje radove nastale od 2016. Godine, od kada živim i radim u Crnoj Gori. U pitanju je dvadesetak radova slikanih pastelnom olovkom i uljanim pastelom na papiru crne boje. Slikane su neuobičajenom tehnikom za pastel, energičnih i jakih pokreta, ekspresionistički...Mislim da sve zajedno čini jednu interesantnu cjelinu, prikaz vašeg primorja, divlje prirode jarkih boja na crnom papiru” – kaže umjetnica.  

Izložbu je otvorila njena prijateljica Julijana Vukčević. 

“Od 2016. Godine Ekaterina živi I stvara u Crnoj Gori. U ovom period glavni smjer njene kreativnosti su radovi sa pastelom, uljanimpastelom na obojenom I crnom papiru kao I slikanje akvarelom sa kineskim mineralnim bojama na papiru od riže” – navodi Vukčević proglasivši izložbu otvorenom. 

Ekaterina Lych je rođena 1978. godine u Sankt Peterburg-u, Rusiji. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, Russia, Odsjek za dizajn i dekorativne i primenjene umetnosti. Nakon diplomiranja, do 2014. godine radila je kao dizajnerka u Fondaciji "Djetinjstvo", gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za djecu u Nevski District u Sankt Peterburgu, gdje je projektovala enterijer muzeja, izložbenu opremu, izloge, vitrirne, kao i u kreiranju drugih projekata . Paralelno, angažovala se u dizajnu (web dizajn, grafički dizajn, štampa, izrada vitražnih prozora za seoski dom), kreiranju i ilustrovanju knjiga, nastavnim aktivnostima, vodila majstorske nastave u slikarstvu. 

Učestvovala je na više grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Od 2016. godine zivi i stvara u Crnoj Gori. 

Izložbu slika akademske slikarke Ekaterine Lych u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 24. februara. 

Podijeli na: