Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.09.2023
781

LAZAREVIĆ: HGD OPSTAJE ZAHVALJUJUĆI PROJEKTIMA

Tekst: Biljana Marković
Foto: HGD CG Kotor

Skupština Hrvatskog građanskog društva (HGD) Crne Gore biće održana u septembru, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora (UO) ovog nevladinog udruženja, čije sjedište je u Kotoru.

Osim predsjednice Rafaele Pine Lazarević, sjednici su prisustvovali članovi UO Jasmina Bajo i Joško Katelan, kao i savjetnik Tripo Šubert.

Lazarević je Radio Kotoru saopštila da je sjednica sazvana zbog teške financijske situacije i iznalaženja načina za realizaciju prijavljenih aktivnosti.

Odlučeno, da se zbog gužvi u saobraćaju, Skupština održi elektronskim putem.

„Članovi koji treba da prisustvuju dolaze iz Podgorice, Bara, Budve, Tivta  Herceg Novog i zaista je nemoguće u vrlo kratkom vremenskom roku doći do Kotora. Skupština se mora prvenstveno održati zbog izbora novog predsjednika Društva, članova UO i Nadzornog odbora, te administrativnog radnika, budući da je sadašnji predao dokumenta za penziju. Složili smo se da to bude početkom septembra, nadajući se da ćemo uspjeti da okupimo sve članove UO, napravimo zaključak, predložimo nove članove UO i predsjednika i krenemo dalje sa radom“, precizira Lazarević.

Naglašava da Društvo i pored „teške finansijske situacije u kojoj se nalazi“, nastavlja da radi.      

„Opstajemo zahvaljujući projektima, to je ono što nas održava. Pokušavamo na sve načine da dođemo do stabilnih finansijskih sredstava za časopis Hrvatski glasnik. To je jedna od tačaka koju moramo da riješimo na sljedećoj sjednici Skupštine, da ne bismo izgubili Hrvatski glasnik koji se, osim u Crnoj Gori, distrubuira u Hrvatskoj, regionu, Evropi, Austaliji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Potrebna su nam veća finansijska sredstva da bi Glasnik mogao redovno da izlazi i da bi Društvo opstalo“, konstatuje Lazarević.

Dodaje da HGD Crne Gore ima preko hiljadu članova, te da članarinu, koja iznosi 10 eura godišnje, izmiruje tek oko 20 odsto članova.

„Finansijska situacija je krenula nizbrdo od pandemije Covid-a. Opstajemo zahvaljujući velikom broju prijatelja, zatim sponzorima, te onima koji žele da se Društvo, koje je proslavilo svoj 21. rođendan, održi. Mislim da je jedno takvo nevladino udruženje potrebno u Boki i Crnoj Gori. Nadam se da ćemo u daljem radu nastaviti entuzijazmom i elanom koji su imali naši prethodni predsjednici. Oni koji su osnovali Društvo zaslužuju da ono nastavi sa radom“, poručuje Lazarević.  

Napominje da je na sjednici UO-a razmatrano i učešće sportista, odnosno Hrvata iz Boke Kotorske na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu, na kojima su učestvovali predstavnici iz Tivta i Kotora koji su postigli zapažene rezultate i osvojili medalje.

„Pored službenog dijela, sjednica je bila posvećena i našim sportistima koji su nas zaista reprezentativno predstavljali u Zagrebu“, zaključila je Lazarević. 

Podijeli na: