Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.10.2020
1668

LATKOVIĆ: NAŠIH 40-SVJEDOČANSTVO O ŽIVOTU I MLADOSTI KOTORSKIH MATURANATA

Nedavno je iz štampe izašla monografija “Naših 40” o prvoj generaciji humanističko-kulturološkog odjeljenja Gimnazije Kotor koja u ovoj godini proslavlja 40 godina mature.
Bogato ilustrovana, štampana u 100 primjeraka, na 222 stranice, predstavlja svjedočanstvo o životu i mladosti generacije koja je imala 35 učenika.
Urednički kolegijum čine: Berislav Latković, Snježana Akrap-Sušac, Vladimir Begović, Ljiljana Odža i Ljeposava Lela Dobriša.
Kako je za Radio Kotor kazao urednik Berislav Bećo Latković, u knjizi su objedinjene 34 biografije. Međutim, jedna je ostala neobjavljena. Latković ističe da je monografija posvećena Mini, djevojci stradaloj u katastrofalnom zemljotresu koji je Kotor zadesio 1979. godine. “Iz svoje maturske klupe, Mina će se zauvijek preseliti, vjerujem, na neko bolje mjesto i u naša srca. Da više nikada iz njih ne izađe”, navodi se, između ostalog, u uvodu knjige.
Monografija sadrži: stručne radove, priče o izuzetnim profesorima, poeziju, slike, foto galeriju. “Jedan od najljepših segmenata svakako je onaj na koricama knjige. Radi se o slici poznatog i priznatog umjetnika Ljubomira Popadića Sjećanje na Kotor na kojoj je prikazana djevojčica koja se osvrće i gleda u daljinu. U pozadini su i obrisi grada Kotora, a prisutan je i neuobičajen momenat na slici. U gornjem, desnom ulgu prikazan je interfon na kojem su ispisana naša imena”, pojašnjava Latković.
Čitajući ove stranice, ističe, možete osjetiti specifični generacijski duh, zajedništvo i toplinu druženja “vječitih dječaka i djevojčica” koji su se potrudili da na najbolji mogući način sačuvaju uspomene na đačko doba.
Portret generacije maturanata Gimnazije Kotor koja je to školovanje završila 1980. moćno je zdanje sazdano od svih profila obrazovanja i angažovanja.
Među njima su oni koji su dosegli vrhove u akademskom obrazovanju i onih koji su ostavili trajne pečate na polju prirodnih i društvenih nauka, umjetnosti i sporta.
Generacija 1962. stasala je u ostvarene i uspješne ljude koji su danas: državnici, ljekari, profesori, ekonomisti, pravnici, bankari, inženjeri, menadžeri. Danas s ponosom kažu da su među njima dobitnici brojnih nagrada i priznanja za zasluge i uspjehe postignute tokom radnog vijeka na različitim poljima. Bilo je više poštovanja tada važećih kodeksa i uvažavanja profesora koje Latković s ponosom spominje i opisuje kao profesorsku elitu.
 
 

Podijeli na: