Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.07.2024
1011

LAKIČEVIĆ: KARMINA BURANA NA OTVARANJU KOTORARTA 13. JULA U ČAST MIROSLAVA HOMENA, ZNAČAJ FESTIVALA PREVAZILAZI GRANICE KOTORA I BOKE

Tekst: Sanja Čavor
Foto: Radio Kotor

Međunarodni festival KotorArt predstavlja svijetlu tačku naše Boke i ponude koju ona nudi, kako turistima, tako i lokalnom stanovništvu, ocijenila je PR festivala Sara Lakičević.

Gostujući u današnjoj emisiji “032” Radio Kotora kaže da KotorArt dugi niz godina promišlja o imidžu grada i Boke uopšte, njegovom strateškom razvoju na polju umjetnosti, kulture, ali i turizma, a svojim jedinstvenim konceptima njeguje, čuva i stvara kulturnu baštinu. 
“Tim eksperata u KotorArtu svake godine se širi i napreduje, od produkcije do komunikacija, ali svima je zajednička misija da predstave Kotor kao mjesto susreta, grad umjetnosti i tačku spajanja različitih kultura, vjera i nacija. Kroz umjetničke događaje, vrlo jedinstvene koncepte i ideje, KotorArt festival nudi publici utočište gdje se baštine iskonske vrijednosti, kritički osvrt, ali i promišlja o daljem razvoju”, rekla je Lakičević.

Značaj koji ovaj festival ima, naglašava, prevazilazi granice Kotora i Boke.
“Festival možemo posmatrati kao izuzetno bitnog partnera u strateškom planiranju turizma, kao i cjelokupnog imidža koji želimo da Boka ima”, poručila je naša sagovornica.
Od svog osnivanja KotorArt je bio otvoren za proširenje svog programa, jer se vjerovalo da Kotor, kao grad umjetnosti, zaslužuje multidisciplinarni Festival.

Od 2009. godine Festival je sadržao mnogo segmenata različitih umjetničkih disciplina, a ove godine to su: Don Brankovi dani muzike, KotorArt teatar, Pjaca od knjige, Pjaca od filozofa i likovni segment.

“Svaki od njih, kao urednik, vodi stručno lice za datu oblasti i to za KotorArt teatar Boris Liješević, za Pjacu od knjige Maja Mrđenović, Pjacu od filozofa prof. dr Čedomir Čupić i likovni segment, slikarka Romana Milutin Fabris”, pojašnjava Lakičević.  
Ove godine, od 13. jula do 14. avgusta očekuje nas veoma bogat program, na interesantnim lokacijama u Kotoru, kao i širom Boke.
“Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u ovom umjetničkom putovanju Bokom. Plovićemo brodićem do Prčanja ili Gospe od Milosti u Tivtu, slušaćemo remek dijela klasične muzike u izvođenju istaknutih solista i ansambala, podržavaćemo mlade, učićemo o baštini i načinima njenog očuvanja, promišljaćemo o značajnim temama kulture, identiteta i promjenama u društvu, kao i autorskim monodramama, gdje ćemo upoznati intiman svijet umjetnika kao stvaraoca”, zaključila je Lakičević.
Podsjetimo, svečano otvaranje 23. izdanja KotorArt festivala  planirano je tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, 13. jula, na Pjaci Svetog Tripuna.

Ovaj značajni kulturni događaj biće posvećen liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena (1940-2021). Više od stotinu izvođača na sceni izvešće čuveno djelo 20. vijeka, Karminu Buranu, kompozitora Karla Orfa.
Ovo monumentalno djelo, Homen je izveo više od 100 puta u svojoj bogatoj karijeri.
Kantatu će izvesti simfonijski orkestar i hor Nacionalnog teatra opere i baleta Albanije, dječiji hor JU OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote koji priprema profesorica Vesna Ivanović, dok će solisti biti sopranistkinja Rovena Đelili, tenor Matias Đili i bariton Armand Likaj.

Ansamblom će dirigovati Robert Homen, sin Miroslava Homena. Događaj će biti upotpunjen premijerom kratkog dokumentarnog filma o maestru Homenu, u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

Podijeli na: