Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.03.2021
921

KRIVOKAPIĆ: ZA INSPIRACIJU JE POTREBNO ULOŽITI VELIKI RAD, BEZ RADA NEMA NI DARA

Protekle sedmice je u Gradskoj galeriji Kotor otvorena grupna izložba „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića: Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković. Krivokapić je za emisiju “Katareo” govorila o utiscima, inspiraciji, likovnoj umjetnosti.

Koja je osnovna ideja izložbe? Kako ste došli na ideju da tri tehnike spojite u jednu izložbu?

Ideja se rodila iz razgovora nas tri i nekih naših iskustava u umjetnosti. Radi se o procesu rada i svake od nas pojedinačno i kako smo se pronašle, iako je  svaki od tih radova specifičan. Pronašle smo se u razmišljanju i pomislile da bi to moglo da bude lijepo objedinjeno u jednom prostoru. Aplicirale smo sa tom idejom, portfolijom, biografijama i evo upravo ovdje imamo priliku da se prvi put sa cjelinom zajedničkom predstavimo kotorskoj publici.

Šta je inspiracija konkretno i za ove radove i kako pronalazite inspiraciju za svoje stvaralaštvo?

Za inspiraciju je potrebno uložiti neki napor, odnosno rad. Kao što je neko rekao: “Ako dođe inspiracija, bolje da me zatekne u radu”.

Pronašle smo sličnosti i posvećenost radu, istraživanju. U samom istrajavanju je upravo ta inspriacija. Nekada se desi taj momenat prosvjetljenja, da tako kažem, kad se otkrije i prepozna nešto novo što bi moglo dalje da se razvija. U mom slučaju, ovo je potpuno jedan novi pristup i faza u mom radu. Baš mi je drago da sam taj segment svog rada imala prilike da izložim sa svojim koleginicama u ovom prostoru u Kotoru.

Kako se rodila ljubav prema likovnoj umjetnosti i kada ste odlučile da ćete da se bavite ovim poslom?

Imala sam priliku da odrastem u porodici gdje se umjetnost njegovala i ljubav prema umjetnosti cijenila. Nisam imala najjasniju predstavu čime ću se baviti, već su više neke okolnosti i situacije dovele do toga da se opredjelim za ovaj posao. Pa čak i na samoj Akademiji nisam imala predstavu. Bilo mi je drago i ovo je nešto u čemu još uvijek istrajavam i nadam se da ću i nastaviti. Ali uvijek su tu neke okolnosti koje potvrde i koje su dosta potvrđivale po nekom ličnom osjećaju da je ovo ipak bio pravi izbor.

A kada smo već kod istrajavanja, da li biste možda dali neki savjet mladim osobama koje imaju afiniteta prema umjetnosti i koje bi željele da se bave tim poslom?

Baš kompleksno pitanje, s obzirom da sam i ja na nekom početku. Jedini savjet konkretno, koji svaki dan govorim i sebi, jeste da osim rada i neke iskrene želje i strasti u ovom poslu, bez obzira na okolnosti, neophodno je upravo istrajavati i raditi. Bez rada nema ni dara.

Koja bi bila poruka svima onima koji bi željeli da posjete izložbu do 17. marta? Koja je poruka ove izložbe?

Nadam se da će svi posjetioci prepoznati neku posebnu specifičnost, možda i energiju u ovim djelima koja njima odgovara, da će pronaći neki sopstveni unutrašnji ritam, svoj prostor, svoj neki trenutak i da će im ova izložba ostati kao jedan zanimljiv segment neke njihove svakodnevnice, da će ih pomjeriti u neki napredak kao što i nas pomjera sami rad.

 

Izložbu „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića: Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 17. marta.

 

 

Podijeli na: