Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.08.2022
479

KRIVOKAPIĆ: ANTIČKI RISAN KAO NEISCRPNA INSPIRACIJA

Autorka nedavno objavljene knjige “Ilirske i rimske legende” Stanislava Krivokapić gostujući u programu Radio Kotora, ističe da je privilegija živjeti u Risnu, “mjestu  neobične ljepote, poznatom po mitovima i legendama, kao i da je antički Risan njena neiscrpna likovna i literarna inspiracija”.
,,U temeljima Risna uzidane su mnoge civilizacije, a mnogi narodi su prolazili i za sobom ostavili tragove, ne samo materijalne već i u legendama, koje su svuda prisutne. Živeći u Risnu slušala sam različite legende. Tako da su svi vjekovi Risna nekako u mom srcu i mislima, pa sam pokušala da te legende iz ilirskog i rimskog antičkog Risna, prenesem prvo na platno, jer se već 30 godina amaterski bavim slikanjem, ali slikarski izlaz nisam ostavila usamljen. Naslikala sam do sada oko 200 slika i one su bile izložene na lokalitetu Rimski mozaici, u galelerijama u Tivtu, Ulcinju i Podgorici, a imala sam ukupno pet samostalnih izložbi”- kaže Krivokapić.
Ilirska kraljica Teuta njena je neiscrpna inspiracija, kako dodaje, njen lik je oslikala na 68 slika.
,, Kraljice Teute već 2.300 godina nema u Risnu, ali je svuda prisutna na svakom kamenu, u rijeci Spili, stijeni Priboj, u mislima pomoraca, putnika i svih ljudi koje interesuje ta daleka prošlost. Legenda o kraljici Teuti zauzima centralno mjesto u knjizi Ilirske i rimske legende. Likovi u knjizi ne posjeduju samo fizički izgled, oni su bezprekorno lijepi, ali ih krasi ljudska dobrota i vremenska istina, jer su to borci za svoj grad i slobodu. Tako legenda o kraljici Teuti i danas živi i sa sobom nosi jednu svevremenu istinu, biti bolji, ljepši od drugih je veoma teško, jer izaziva zavist i ljubomoru. Ona je bila ilirska Kleopatra tog vremena, živjela je do 229. godine p.n.e.”- dodaje Krivokapić.
Ona dalje pojašnjava da se trudila da sazna što više o ilirskoj i rimskoj vladavini Risnom i istorijske činjenice pretoči u literalni izraz.
,, Junaci iz moje knjige kao da šetaju Risnom, osim kraljice Teute tu su, kralj Agron, Grklnja ilirska snaha, Skerdelide Agronov brat, Pines, Hipnos, Olivija, princeza Getuta, Genci posljednji ilirski kralj, ti likovi kao da su živi za mene i nose jednu svevremensku poruku da samo čovječnost može imati svoju vječnost. Oslikala sam ih kao ljude koji su nekada radili i stvarali u Risnu”- navodi Krivokapić.
Promocija knjige Ilirske i rimske legende”, podsjeća ona,  održana je krajem maja u Osnovnoj školi “Veljko Drobnjaković” u kojoj je ona kao nastavnica radila 35 godina.
,,Veoma sam ponosna na moje bivše učenike koji su mi priredili promociju, na čelu sa direktoricom škole Marinom Ćirković. Posebne su emocije kada predstavljate knjigu u školi u kojoj ste proveli radni vijek i u kojoj sam sa đacima osvojila puno nagrada. Između ostalih kao nastavnik za svoj doprinos sam dobila i Novembarsku nagradu. U kontaktu sam i dalje sa mojim bivšim učenicima i radujem se svim njihovim uspjesima”-dodaje Krivokapić.
Na promociji knjige u Risnu govorila je direktorica škole Marina Ćirković, predsjednica NVU Žene Risna Anka Perović i recezent knjige književnik Miraš Martinović.
,,Dobila sam poziv za promociju knjige u Podgorici i u Tuzima pa ako me zdravlje posluži nadam se da će biti organizovane na jesen”- zaključila je Krivokapić.
Podsjetimo, Stanislava Krivokapić je za svoj umjetnički izraz i poštovanje prema mitskom narodu Ilira dobila i  regionalnu „Teutinu nagradu” u Ulcinju 2018. godine. 
 

Tekst: Tamara Vuković
Foto: Radio Kotor
  

Podijeli na: