Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.01.2021
2004

KRIVOKAPIĆ ZA NEDJELJNI RAZGOVOR RADIO KOTORA: PROSLAVA JUBILEJA GRADSKE MUZIKE ZASLUŽUJE DRŽAVNI NIVO

Dirigent Gradske muzike Kotor, profesionalni muzičar, član Crnogorskog simfonijskog orkestra i profesor horne u kotorskoj Muzičkoj školi ”Vida Matjan” Dario Krivokapić smatra da jubilej-180 godina postojanja i rada gradskog orkestra zaslužuje proslavu na državnom nivou.

Za emisiju “Nedjeljni razgovor” kaže da je u godini jubileja u planu program koji bi se odvijao od 20. maja do decembra 2022. godine.

“Imamo puno notnog materijala, ali je neophodan višemjesečni rad na njegovom klasifikovanju, skeniranju i elektronskoj obradi. Razmišljamo i o izdavanju monografije povodom ovako značajnog jubileja, budući da smo jedan od najstarijih, ako ne i najstariji gradski orkestar na Balkanu”, pojašnjava Krivokapić.

Članovi Gradske muzike Kotor su uglavnom amateri, najviše je mladih, a od oktobra prošle godine, zbog poznate situacije sa pandemijom virusa COVID19 nisu imali probe ni nastupe, osim povodom Dana opštine 21. novembra.

Očekuje i dalje dobru saradnju i podršku, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

„Do sada smo korektno sarađivali sa lokalnom upravom i nadležnim ministarstvom. Problem sa deficitarnim instrumentima u orkestru smo prevazišli, a u novim uniformama nastupili smo prošle godine“, napominje Krivokapić.

Posao dirigenta, ističe, veoma je zahtjevan, ali je on zapravo kompletan muzičar.

„Mora poznavati melodijske linije svakog instrumenta u orkestru. Tu je da muzičarima prenese ono što je kompozitor zapisao u svom djelu, u notama. Između ostalog, mora voditi računa o tempu, tj.  o brzni izvođenja djela, dinamici, a rukama takođe pokazuje i karakter, odnosno artikulaciju nekog djela”,  pojašnjava Krivokapić.

Odsek dirigovanja, navodi, jedan je od najtežih na studijama muzike.

“Kao i u većini umjetničkih profesija, talenat je važan, ali ne i presudan. Važno je da budete posvećeni, istrajni, da mnogo učite i radite, ali i da posjedujete dobre organizatorske sposobnosti. Na sreću, u Gradskoj muzici oduvijek dišemo kao jedno i zbog toga je rad u orkestru znatno olakšan, prijatan i neponovljiv”, zaključuje Krivokapić.

 

Podijeli na: