Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.08.2020
2102

KOTORSKOJ PUBLICI PREDSTAVLJENA IZLOŽBA SLIKA IVANE STANIĆ ANDRIĆ

Izložba slika ,,DIŠI...“ akademske slikarke Ivane Stanić Andrić iz Kotora  otvorena je večeras u Gradskoj galeriji.

Prisutne je ispred organizatora najprije pozdravila istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac, zatim je Tatjana Ćalasan pročitala poemu koju je napisala inspirisana radovima autorke.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Biljana Samardžić, koja je tom rilikom kazala da Ivana Stanić Andrić, posebnim umjetničkim senzibilitetom i jedinstvenim likovnim izrazom, stvara dva dijametralna svijeta.

,, Na ovom putu stvaranja nailazimo na veliki broj brzo rađenih slikocrteža manjeg formata. Scenski prizori kreirani ekspresivnim rukopisom ukazuju na introspekciju i interpretaciju univerzalnih tema i problema današnjice. Recentnim ciklusom pod nazivom Samo diši, umjetnica konstruiše nove beskrajne prostore. Apstraktnom formom osobađa svjetlost kojom nas upućuje na svijetove kojim težimo ili od kojih bježimo”, ističe Samardžić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja Ana Vujošević.

Podsjetimo, Ivana Stanić (Andrić) je rođena 1982. godine u Kotoru. Nakon završene Gimnazije u Podgorici, diplomirala je na novosadskoj Akademiji umjetnosti 2005. godine u klasi prof. Zorana Todovića, odsjek grafika. Potom je dvije godine  provela na dizeldorfskoj Akademiji, gdje je u klasi prof. Herberta Brandla usavršavala slikanje i crtanje.

Do sada je imala više samostalnih i grupnih izložbi u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Umagu, Dizeldorfu, Kelnu. Živi i radi u Podgorici, a ljetnje mjesece provodi u Kotoru gdje aktivno stvara. Bavi se tihim kulturnim aktivizmom i pokretačica je inicijative Kulturna Baza Kunst. Zaljubljenica je u germanski jezik i kulturu. Mama je Kore,Vede i Vita.

 

Podijeli na: