Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.05.2024
2060

KOTORSKI MATURANTI PLESALI KADRIL (2024.)

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Tradicionalni ples maturanata kotorske Gimnazije i Srednje pomorske škole-kadril, održan je danas u podne ispred katedrale Svetog Tripuna.

Podsjetimo, najveći sinhronizovani ples u Kotoru se održava od 2008. godine.

Učestvovali su maturanati u plavim i crvenim majicama, koji su, uz melodije Štrausove opere, plesali istovremeno sa svojim vršnjacima u mnogim gradovima Evrope.

U ime Opštine Kotor, obratio se predsjednik Vladimir Jokić, poželjevši učenicima srećnu maturu.

“Živite trenutno jedan od najljepših perioda vaših života, ali ono što vas očekuje je još bolje i ljepše. Idete dalje kroz život, u usavršavanje, školovanje. U svoje, i u ime predsjednice Skupštine opštine Maje Mršulje, mogu da vas zamolim, umjesto da vam dam savjet-budite najbolji što možete i osvajajte svijet svakim danom, jer se sve velike stvari dese onda kada vjerujete u sebe. Vjerujte u sebe, barem pola onoga koliko vaši profesori i mi vjerujemo u vas i bićete najbolji, jer već ste najbolje što ovaj grad ima. Kada završite školu, kada okusite neke druge gradove i djelove svijeta, vratite se i napravite ovaj grad još boljim nego što je, jer mi vas čekamo. Sretna vam matura, plešite”, poručio je Jokić, nakon čega su maturanti zajedničkim plesnim koracima, na oduševljenje građana i turista, otplesali kadril promovišući vrijednosti mira, zajedništva i tolerancije.

Kako je za Radio Kotor kazao profesor Srednje pomorske škole, Milan Franović,  u plesu je učestvovalo 130 maturanata.

“Mislim da se kadril u Kotoru pleše otprilike već 13, 14 godina za redom. Sjutra je žurka maturanata, dogovorili su se na Plavim horizontima. Želim im sve najbolje, da su živi i zdravi, da sve ovo prođe kako treba, bez ikakvog incidenta. Prelijepa slika je bila danas koju su oni prenijeli građanima, a pokušali smo da napravimo figuru srca”, kazao je Franović.
 

Podijeli na: