Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.07.2020
862

KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU POD ZNAKOM PITANJA ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Održavanje 28. po redu Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je trebalo da bude otvoren sjutra na ljetnjoj pozornici u 21 sat predstavom “Ivo Visin  kapetan od snova” Gradskog pozorišta iz Podgorice, pod znakom je pitanja zbog trenutne situacije sa epidemijom korona virusa. 

Informaciju je Radio Kotoru saopštio direktor Festivala režiser Petar Pejaković. 

“Presudiće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) koje će biti saopštene danas, nakon čega ćemo i mi imati konačnu informaciju rukovodeći se ovom stručnom procjenom”, kazao je Pejaković. 

On je rekao i da je zdravstvena situacija u Crnoj Gori takva da je neizvjesno u kakvom bi se obliku festival održao, ako to bude moguće. 

„Gradsko pozorište, kao naš koproducent sa kojim smo radili predstavu, trebalo je jutros da dođe. U konsultaciji su sa svojim osnivačima - Opštinom Podgorica. U svakom slučaju, o tome kako ćemo se ponijetiu, presudiće mjere i preporuke NKT“, kazao je Pejaković. 

Konferencija za novinare, na kojoj će zvanično biti saopšteno da li će ove godine biti održan Kotorski festival pozorišta za djecu, biće održana sjutra u 10 sati u Kulturnom centru Nikola Đurković. 

„Čuo sam se sa direktorom Gradskog pozorišta Stevanom  Koprivicom, jednim od osnivača Festivala. Mi smo mišljenja, i profesionalnog i ličnog, da treba da probamo da ovakve stvari održavamo, da naučimo i djecu a i nas same da živimo u ovakvim situacijama. To je neka naša stručna procjena, ali iznad nas je prije svega ona zdravstvena. Festival je inače potpuno spreman. Postavljena je ljetnja pozornica, objavljen program, štampan materijal, stigla tehnika, instalacje, timovi su stigli i u toku su  razne aktivnosti za preko 65 planiranih programa. Sve je dakle spremno da festival počne. Informacije su takođe dostupne i na našem sajtu i drušvenim mrežama“, kazao je Pejaković. 

On je naglasio da je, kao što i priliči Festivalu pozorišta za djecu, namjera da kao i inače za najmlađe sve bude edukativno, da se čitaju uputstva, dijele maske, odgovorno djeluje u vanrednim okolnostima. 

„Sposobni smo da ispoštujemo sve mjere, ali stručna strana treba da procijeni ne samo u odnosu na Kotorski festival pozorišta za djecu kao festival od nacionalnog značaja, već i kao dio KotorArta“, kazao je Pejaković. 

On je saopštio i da se sličan festival, jubilarni 60. po redu, odvija u Šibeniku. 

„Na neki način je ovaj naš iznikao iz njega. Konceptualno su slični i sarađujemo. Tamo se sve odvija normalno, kao i u Zapadnoj Evropi i to je nešto što je trend. Da li će slično biti i kod nas stvar je procjene koju čekamo. Naravno, najvažnije je zdravlje naše djece i naša posvećenost da o njima brinemo na razne načine. Prije svega zdravstveno i da što manje osjete probleme u svakom smislu, a posebno ove globalne sa kojim se svijet trenutno bori“, kazao je Pejaković.

Podijeli na: