Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.06.2020
1120

KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU - OD 2. DO 10. JULA 10 PREDSTAVA

Ovogodišnji, 28. po redu Kotorski festival pozorišta za djecu, počeće tradicionalno 2. jula, ali će u odnosu na prethodnih nekoliko izdanja trajati kraće, odnosno do 10. jula. 

Iako je pandemija virusa COVID 19 prijetila da u potpunosti ugrozi i segment KotorArta po kojem je naš grad odavno prepoznat u internacionalnim pozorišnim okvirima, po riječima direktora Festivala, režisera Petra Pejakovića, spremno je 60 različitih programa, od kojih su 10 pozorišne predstave, uglavnom iz domaće produkcije, na koje će ove godine ulaz biti besplatan. 

„Posao je 90 % završen. Očekuje nas bogat festival i djeci ćemo uglavnom na otvorenom prostoru (oko 95% sadržaja) imati što da pružimo. Ove godine se oslanjamo na crnogorska pozorišta i predstave“, kazao je Pejaković i najavio nove lutkarske predstave Gradskog pozorišta Podgorica urađene za prethodnu godinu „Na ivici neba“ i „Maca papučarica“. 

Stiže i premijera Nikšićkog pozorišta „Kraljević i prosjak“, kao i predstava za mlade „Ljubavno doba“ Zetskog doma. 

„Pored toga tu su i predstave koje samo sami producirali u Kotoru, mi kao Festival i Kulturni cnetar, sami ili u saradnji i koprodukciji sa Gradskim pozorištem. Riječ je o predstavama „Kinez“, „Ivo Visin - kapetan od snova“, kojom ćemo i ove godine otvoriti Festival. Stiže i predstava „Lagarije“ po čuvenom crtanom filmu Dušana Vukotića jedinog našeg oskarovca. Svečano zatvaranje će biti uz predstavu „Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“, koja govori o njegovom djetinsjtvu.

Predstava „Cvrčak i mrav“,  je reprizno izdanje, a jedan od koproducenata je i Kulturni centar. Pored toga je i izvođenje predstave „S razlogom“ (koprodukcija Zagreba i Čakovca) proglašena za najbolju predstavu u Hrvatskoj. Zbog situacije sa granicama, ograničenim sredstvima i vremenom, to je i jedina predstava iz regiona. U februaru je, inače, već bio formiran sasvim drugi, izrazito internacionalni program, što ovaj kotorski festival i treba da bude. Dakle jedan veliki internacionalni festival, ne samo od nacionalnog značaja što jeste kao dio KotorArta, več i internacionalnog. To nažalost nije dovoljno prepoznato, ni u gradu ni u Crnoj Gori, ali jeste u regionu i stručnim krugovima. Ova godina je takva da smo više okrenuti sebi i to je mač sa dvije oštrice. Međutim, iz toga možemo da izvučemo i dobre stvari, prije svega da se okrenemo malo više porodici i djeci. Ipak, u budućnosti ne treba odustatai od internacionalizacije, da djeca vide što svijet radi, a poznato je da je kultura najbolji način da se postane dio svijeta, popularno politički rečeno za integracije“, kazao je Pejaković. 

On je kazao da je prošle i ove godine produkcija za djecu u regionu loša, ali da jedna izuzetna predstava „odskače“, da je trebala doći u Kotor, ali da zbog neizvjesnosti sa otvaranjem granice prema Srbiji ove godine nećemo biti u prilici i da je odgledamo. 

„Riječ je produkciji Novosadskog pozorišta „Na vukovom tragu“ (autorska adaptacija čuvenog romana “Zov divljine” Džeka Londona), koja je dobila silne nagrade i u regionu i u Srbiji.  Međutim, to je 25 ljudi koji imaju druge angažmane i festivale i ne mogu da čekaju par dana prije našeg da saznaju da li dolaze. Ovako nešto se ne može „navrat-nanos“ organizovati“, kazao je Pejaković. 

Neke predstave će se i reprizirati, a u toku su i pregovori sa susjednim  opštinama oko uobičajenih gostovanja festivalskih predstava. 

Ono što opterećuje festivalsku priču je da 15 dana prije početka ne postoji jasno definisan iznos od strane pokrovitelja. 

„Okvirno, po dogovoru Ministarstva kultre, KotorArta i Opštine Kotor je da to bude 40% od budžeta iz prošle godine“, kazao je Pejaković. 

On je naveo i da će se bogat prateći program (drama, ples, likovno stvaralaštvo, književne večeri, radionice glume, film) odvijati pod sloganom „Sve je stalo samo djeca rastu“. 

U saradnji sa NVO „Meštar i furešta“  toku je i nastavak projekta postavljanja 25 instalacija, isključivo za najmlađe.  

Režiser Petar Pejaković je gost današnjih „Ljetnjih priča“ u 17 i 15.

(Foto -  Gradsko pozorište Podgorica)

Podijeli na: