Kultura

15.07.2021
148

KOTORART: KONFERENCIJA RIJEKA 2020, DA LI JE CRNA GORA SPREMNA ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE 2028

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju konferenciju Rijeka 2020 danas (četvrtak, 15. jul), u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 11 časova. Govornici konferencije biće NJ.E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Irena Kregar Šegota, direktorka Rijeka 2020.

U 2020. godini, kada Hrvatska predsjedava Evropskom unijom, najveća hrvatska luka, Rijeka, bila je središte bogatog nacionalnog i evropskog kulturno-umjetničkog programa, grad-domaćin umjetnicima svjetske, evropske i hrvatske kulturne scene. Rijeka je bila Evropska prijestonica kulture. U sklopu projekta Evropske prijestonice kulture, Rijeka je gradila i otvarala nove zgrade i objekte kulture sufinansirane sredstvima fondova Evropske unije, donoseći više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događaja, u čijem je stvaranju učestvovalo više od 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Evrope i svijeta.


“Predsjednik Opštine Budva je početkom godine predložio da gradovi Boke, predvođeni Budvom, konkurišu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Kako bi propitali realne mogućnosti i perspektive ove ideje, pozvali smo u goste predstavnike Rijeke i Novog Sada koji su već prošli cijelu proceduru, da nam prezentuju njihovo iskustvo”, istakli su iz PR službe Festivala.
Ulaz na konferenciju je slobodan.

Podijeli na: