Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.07.2024
455

KOTORART: KINESKI OMLADINSKI KAMERNI ORKESTAR BOLING NASTUPIO U OKVIRU PJACE OD DŽEZA

Međunarodni festival KotorArt, u sklopu Pjace od džeza organizovao je koncert Kineskog omladinskog kamernog orkestra Boling, koji je, svojim neobičnim sastavom i zvukom, oduševio publiku u nedjelju, 21. jula, na Pjaci ispred kina u Kotoru.  

Ansambl su činili Li Vejđe, klavir, Fan Je, gitara, Džao Sujen, flauta, Vang Šaolej, kontrabas i Sjung Bočao, džez perkusije.

Koncepciju koncerta na KotorArtu zasnivali smo na „muzičkom putovanju“ tokom kojeg se na jedinstven način predstavljaju numere Mexicaine, À La Fraçaise, Sérénade, Chicago, Africaine i muzika svih kontinenata, kao i mnoštvo kineske muzike koja posjeduje veliku snagu strasti i dobrobiti. Melodije su navodile na putovanja različitim zemljama i regionima, i sugerisale da iznad horizonta slušamo disanje i ritam koji dolaze iz široke zemlje pod nogama. - navode umjetnici opisujući jučerašnji repertoar.

Tekuće, 2024. godine obilježava se godišnjica osnivanja kinesko-francuskih diplomatskih odnosa.

Li  Vejđe i drugi mladi kineski muzičari željeli su da publika osjeti izraziti šarm Kloda Bolinga i da zajedno svjedoče ovoj muzičkoj legendi kroz vrijeme i prostor. Boling (1930–2020), jedan od najtalentovanijih savremenih francuskih muzičara, promovisao je klasičnu muziku i džez, stvarajući djela koja oslikavaju fuziju džeza i elemenata kompozicije klasične muzike. Dobitnik brojnih nagrada, kompozitor je stvarao djela koja dopuštaju publici da razvije svijet muzičke fantazije. - istakli su iz PR službe Festivala.

Nakon sinoćnjeg nastupa u Kotoru, ansambl će nastupiti i u Kragujevcu na festivalu TekiArt i u Aranđelovcu na Smotri umjetnosti Mermer i zvuci u okviru njihove male Balkanske turneje.

Ulaz na događaj bio je slobodan a partneri koncerta bili su Ambasada Kine u Crnoj Gori, Shanghai International Culture Association, Shanghai Conservatory od Music, Shanghai Musician Association, Tekiart - Music Art Association i Smotra Umetnosti Aranđelovac.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

KotorArt, sektor za marketing i komunikacije

Podijeli na: