Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.02.2020
999

KOTORART TRIO U PREPUNOJ KATEDRALI SV. TRIPUNA OŽIVIO USPOMENU NA PREMINULOG DON ANTONA BELANA

KotorArt Trio, koji čine Ratimir Martinović (klavir), Aleksandar Tasić (klarinet) i Dmitrii Prokofiev (violončelo), održao je sinoć koncert u prepunoj katedrali Sv. Tripuna u Starom gradu.

Organizatori koncerta koji je posvećen nedavno preminulom kotorskom župniku, don Antonu Belanu su Bokeljska mornarica i festival KotorArt.

“Uvijek mi je veliko zadovoljstvo da sviram u rodnom gradu. To nije čest slučaj, a naročito da sviram sa divnim prijateljima i sjajnim kolegama kakvi su Tasić i Prokofiev. Večeras nastupamo kao KotorArt trio, na neki način aktivirajući jedan od reprezentativnih ansambala KotorArt festivala” – kaže Ratimir Martinović, pijanista i direktor KotorArta.

Kako navodi, pomenuti ansambl postojao je nekoliko godina (od 2010.),ali je, objašnjava Martinović, napravio kratku pauzu u svom radu.

“Ovim koncertom mi mu dajemo novi život. Ove godine nastupamo u novim gradovima regiona i Evrope. Ovaj koncet je, zapravo, dogovoren ranije sa gospodinom Sbutegom ispred Bokeljske mornarice. Dogovorili smo da početkom februara, u okviru Tripundanskih svečanosti, priredimo ovaj događaj, a u međuvremenu i na veliku žalost nas je napustio don Tonći Belan. Mi ovaj koncert upravo njemu posvećujemo” – navodi Martinović, ističući da koncert u katedrali Sv. Tripuna nema komemorativni karakter.

“Želimo da čuvamo uspomenu i sjećanje na don Tonćija koji je bio jedan od rijetkih primjera Bokelja koji su ostali. U svojoj blagosti, duhu, ali i u svojoj obrazovanosti, pa čak i kada se radi o muzičkoj edukaciji  bio je nevjerovatan sagovornik - lak, prijatan, dobronamjeran i mi ćemo ga uvijek takvog pamtiti. Bio je veliki ljubitelj muzike i zaista podržavao festival od samih početaka, ne kao instituciju, već kao srž onoga čime se mi bavimo. Obećavam večeras da će festival pronaći način da i ubuduće čuva uspomenu i sjećanje na njega. Ovo večeras je samo prvi znak i nadam se da će nas čuti tamo negdje gore gdje on već jeste” – zaključio je Martinović.

Na programu su bila djela Beethoven-a, Brahms-a i Glinka-e u, kako je kazao Martinović, aranžmanu za KotorArt trio.

 

 

Podijeli na: