Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.08.2021
373

KOTORART TRIO IZVEO EVROPSKU PREMIJERU DJELA SOKOLOVA

Drugačiji zvuk Tria na ovogodišnjem Festivalu

 

Međunarodni Festival KotorArt organizovao je sinoć, u ponedjeljak, 09. avgusta u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas i 30 minuta koncert KotorArt Tria, cjenjenog ansambla i jednog od važnih stubova festivala.

 Trio čine izuzetni umjetnici klarinetista Aleksandar Tasić, violončelista Dmitrij Prokofjev i pijanista Ratimir Martinović. Na cjelovečernjem koncertu koji su priredili publici, izveli su djela N. Rota (1911-1979): Trio za klarinet, violončelo i klavir (1973), zatim djelo Razgovori (2005) za isti sastav, kompozitora Ivana Glebovich Sokolova (1960) kao i R. Muczynski (1929-2010): Trio fantazija, op. 26, (1969).

Sve tri kompozicije su originalno pisane upravo za ovakav sastav a sinoć je publika imala priliku da ih premijerno čuje u Crnoj Gori dok se djelo Sokolova premijerno čulo u Evropi.

Ovo djelo ruskog kompozitora izvedeno je jednom prije nešto više od petnaest godina u Rusiji a umjetnici, osim sviranja, proizvodili su razne efekte, čak i pričali na tri jezika: našem, engleskom i ruskom. U izvođenju četvrtog stava, konverzaciji su se pridružili i tri člana festivalskog tima, takođe na tri jezika.

Navikli smo da uzimamo kapitalna djela za ovaj sastav, međutim repertoar ansambla ovoga puta je bio nešto sasvim drugačiji, savremen i u skladu sa “ludim” vremenom koje nas je snašlo. Ovaj trio postoji dugi niz godina i predstavlja mjesto susreta prijatelja i na pravi način oslikava i festival kome pripada i grad po kome nosi ime. – istakao je Ratimir Martnović nakon koncerta.   

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

(KotorArt)

 

Podijeli na: