Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.07.2024
480

KOTORART TEATAR I AKADEMIJA ZA MLADE MUZIČARE I TEATARSKE PROFESIONALCE OD 24. DO 29. JULA


Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

KotorArt je 23 godine dio kulturnog miljea Crne Gore i regiona i prije svega prepoznat po njegovom muzičkom programu koji nosi naziv Don Brankovi dani muzike, po don Branku Sbutegi jednom od osnivača Kotor Arta, ocjenio je Ratimir Martinović, direktor KotorArta na današnjoj konferenciji za medije održanoj u susret KotorArt teatru i Akademiji za mlade muzičare i teatarske profesionalce.

Multidisciplinarni program bio je, kaže, ideja od samog starta i on se realizovao u periodu od 2009. do 2014/15. godine.

“Ove godine, pored Don Brankovih dana muzike, imamo još nekoliko značajnih segmenata festivala koji su podrazumijevali ozbiljnu uredničku ekipu. Okupili smo profesionalce koji su prepoznali potencijal i vrijednost onoga što radimo i koji su spremni da svojim profesionalnim angažmanom doprinesu svemu što KotorArt danas predstavlja", naveo je Martinović na konferenciji održanoj u Kreativnom habu.

Tu su, precizira, Boris Liješević, koji vodi KotorArt teatar, zatim Dubravka Vrgoč i Sara Mandić, koje su zadužene za KotorArt Akademiju za mlade muzičke i teatarske producente, Romana Fabris-Milutin, urednica Pjace od slike, Maja Mrđenović, urednica Pjace od knjige, te profesori Čedomir Čupić i Đuro Šušnjić, koji uređuju Pjacu od filozofa. Segment pod nazivom CHIL (Cultural heritage inovation lab) uređuju Sara Mandić i Đorđe Krivokapić.

“Iako smo formalno festival, mi KotorArt doživljavamo kao platformu koja je umjetničko, edukativno, kreativno, inovativnog profila. Platforma koja ima potrebu da propita kapacitete Kotora, koji je sam po sebi jedna velika pozornica, te da propita potrebe publike, bilo da se radi o građanima/kama Kotora, o Crnoj Gori, ali i regionu. Vjerujem da će ovakva vrsta interakcije koja je neverbalna, između samog ambijenta i umjetnika, biti prisutna i kada se radi o autorima monodrama koje ćemo ispratiti narednih nekoliko dana, ali i svih drugih programa KotorArta do 14. avgusta”, poručio je Martinović. 

Kako je naveo urednik KotorArt Teatra, reditelj, Boris Liješević, profesor na Akademiji u Novom Sadu, u pitanju je specifičan i jedinstven projekat.

Prije godinu dana Martinović ga je, kaže, pozvao da osmisle nešto istraživačko, inovativno i autentično što će da “vrati” pozorište na KotorArt.

“Evo nas sa zadovoljstvom predstavaljamo taj projekat. To će biti četiri, ja ih ne bih nazvao monodrame, već autobiografski, autorski projekti. Autobiografski, zato što se radi o glumcu koji inspiraciju i materijal za rad pronalazi u vlastitom životu i biografiji. On zapravo ne igra nikog drugog do sebe samog. Zato su ti projekti tako posebni, autentični, topli, dirljivi, neponovljivi. Autorski projekat je drugi dio ove sintagme, jer je glumac sam svoj autor, kreator i inicijator scene i cijelog projekta. Ovo je zapravo jedan veoma poseban i rijedak koncept koji se zadnjih godina razvija u regionu”, konstatuje Liješević.

Ove predstave značajne su, podvlači, jer pokazuju da se pozorište mijenja, da traži novi materijal, prostore, izvore i osjećajnost. Značajne su, dodaje, i po tome što se dešava da glumac konačno izlazi iz svoje pasivne uloge u kojoj čeka da bude prepoznat.

“Pred nama su četiri veoma zanimljive predstave koje govore o tome koliko svakodnevni život može biti uzbudljiv, zanimljiv i potentan za scensko prikazivanje, dakle ranjiv kakvi smo na kraju krajeva svi mi. Stvaraoci koje ćemo gledati su odlučili da to ne kriju, već da probaju da pretvore u umjetnost. To su Nikolina Vujović, koja će izvesti monodramu Nina, koja se igra inače u Narodnom pozorištu Subotica, Marija Medenica, sa svojim autorskim projektom Neodustajanje koji je njena doktorska disertacija, igra se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom sadu, zatim 26. jula igra Lucija Barišić svoj komad Final Act koji se inače igra u ZKM-u, u Zagrebu i 28. svoj autorski projekat igra crnogorska umjetnica Mirjana Medojević, koja već nekoliko godina živi i radi u Ljubljani, gdje je i nastao autorski projekat Požrtvovana koza”, najavio je Liješević.
 
KotorArt Akademija za muzičare i teatarske profesionalce ove godine održaće se u periodu od 24. do 29. jula, najavila je Sara Mandić, pored koje je u uredničkom timu i Dubravka Vrgoč.

Ideja koja stoji iza ovog segmenta je, ističe, da producentima i menadžerima u kulturi pokušaju da pruže pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti gdje je fokus na teatru i muzici.

“Ponosni smo na eksperte koji će nam se pridružiti ove sedmice u Kotoru. Među njima je Gabriel Bernovij, konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije, Jan Briers, predsjednik Evropske asocijacije festivala Katerine Hotaja, Sofi Vanden Brek, osnivač i direktor Operosa Montenegro Opera Festival, Jana Fabra pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra i producentkinja turneja za predstave, Dubravka Vrgoč, dramaturškinja i intendantica HNK Rijeka, ujedno i programska urednica Akademije, Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a i Anica Tomić, pozorišna rediteljka, glumica i Sara Mandić, menadžerka razvoja i produkcije KotorArta”, kazala je Mandić.

Nikolina Vujović, glumica i autorka monodrame “Nina”, uputila je pozdrav putem video kola. U ime KotorArt-a pres je vodila Sara Lakičević iz Sektora za marketing i komunikacije.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Podijeli na: