Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.06.2023
344

KOTORART FORUM MLADIH UMJETNIKA – TALENTI PROMIŠLJAJU O RAZVOJU KULTURE CRNE GORE

Međunarodni festival KotorArt organizuje Forum mladih umjetnika koji će se održati u Kreativnom habu u Kotoru, 7. avgusta, sa početkom u 21 čas.

Planirano je da se na Forumu mladih umjetnika analizira i promišlja o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, te razmotre i predlože mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. U okviru cjelodnevnog programa planiran je zatvoren rad dvije fokus grupe o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, nakon čega će biti upriličen i javni program.

Učesnici Foruma mladih umjetnika su pijanisti Andrija Jovović i Miljana Nikolić, sopranistkinja Petra Radulović, violončelisti Sari Šaćiri, Eden Sekulović i Kosta Popović, violinisti Viktor Huter, Vukica Rašović i Dušan Obrenović, kao i kompozitor Marko Kovač.

Mladi umjetnici, među kojima je većina bila angažovana u okviru višegodišnjeg serijala KotorArt talenti, imaće priliku da u okviru Foruma razmjene iskustva iz različitih evropskih zemalja u kojima studiraju i žive, daju komparativne primjere i ideje koje mogu uticati na podizanje kvaliteta kulturnog života Crne Gore, i temama koje se tiču mladih. Ove mlade profesionalce će kroz fokus grupe i debate voditi moderatorke Marija Ružić Stojanović, direktorica programa za jačanje kapaciteta OCD institucija i medija, i Sara Mandić, pijanistkinja i menadžerka u kulturi i medijima.

Cilj je da kao neki od budućih nosilaca crnogorske muzičke scene, procijenimo situaciju i damo konkretne predloge i ideje koje će osnažiti i našu muzičku umjetnost, ili je možda i odvesti u nekon novom pravcu. Pravi je momenat da se utiče na letargičnost mladih i njihovo izbjegavanje da učestvuju u promišljanju i kreiranju politika, a kasnije u donošenju odluka. KotorArt je za ovakav prvi korak odlična platforma. – istakao je pijanista Andrija Jovović, jedan od učesnika Foruma.

Serijal KotorArt talenati ove godine je podržan od strane agencije za luksuzne nekretnine, Montenegro Sotheby’s Realty, dugogodišnjeg i važnog prijatelja i poslovnog partnera festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

 

Saopštenje - Međunarodni festival KotorArt

Podijeli na: