Kultura

27.10.2020
649

KONTRABAS OPUSI U CRKVI SVETOG DUHA

Edukativno-koncertni projekat “Susreti kontrabasa-Double bass encounters”, prvi ovog tipa u Crnoj Gori i regiji, sinoć je finaliziran koncertom u koncertnoj sali kotorske Muzičke škole, crkvi Svetog Duha.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a u organizaciji Centra za regionalnu saradnju CERES, Masterminda P&M i muzičkih škola „Vida Matijan“ i „Vasa Pavić“ u periodu od 24. do 27. oktobra učenici i studenti kontrabasa iz Crne Gore i regiona imali su priliku da kroz predavanja, radionice i koncerte usavršavaju svoje izvođačke afinitete ali i upoznaju domaću publiku sa dostignućima izvođaštva na kontrabasu.
Nakon predavanja istaknutog pedagoga i soliste mr Ljubinka Lazića na temu “Johann Matthias Sperger”, uslijedile su radionice pod mentorstvom mr Veljka Belevića i Lazića, a koncertima u Podgorici i Kotoru “Susreti kontrabasa” su završeni izvođenjem numera koje su na susretima polaznici radili sa profesorima.
Publika je imala priliku da čuje izvođenje učenika niže muzičke škole u Podgorici Davida Golubovića koji je svirao Betovenovu “Odu radosti” i Menuet Matušeka.
Uz klavirsku saradnju mr Vide Belević koncert su nastavili studenti Viktor Minić i Nađa Dabetić, te profesori Ljubinko Lazić i Veljko Belević sa cetinjske Muzičke akademije. Repertoar je sadržao kompozicije: Rahmanjinova, Gajdoša, Botesinija, Kusevickog.
Na kraju koncerta nastupio je kvartet “Basonegro”, koji, pored Belevića i Lazića, čine kontrabasisti Crnogorskog simfonijskog orkestra Slaven Turusković i Predrag Vujović. Izvođenje Svite Bernharda Alta kvartet “Basonegro” je posvetio prerano preminulom podgoričkom kontrabasisti Bobanu Aleksiću koji je takođe bio član ovog ansambla.
Koncert u crkvi Svetog Duha održao se uz puno poštovanje mjera NKT-a povodom aktuelne pandemije korona virusa.
 

Podijeli na: