Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2023
377

KONFERENCIJA VRIJEME KREATIVNOSTI: PREDSTAVLJENI REZULTATI PROGRAMA KREATIVNA CRNA GORA

U okviru programa prve Nacionalne konferencije o kreativnosti pod nazivom “Vrijeme kreativnosti”, u organizaciji Ministarstva kulture i medija (MKM), danas su u crkvi Svetog Duha predstavljeni rezultati programa “Kreativna Crna Gora: identitet, imidž, promocija 2017-2020”.

Direktor Direktorata za kreativne industrije MKM Igor Rakčević kazao je da je ovaj program bio koncipiran kao intersektorska platforma, kojom je planirana kontinuirana podrška kreativnom sektoru na različitim nivoima.

,,Dizajniran je kroz tri osnovne grupe projektnih aktivnosti. Prvu čine umjetnički, kulturološki i izdavački projekti koje je nekadašnje Ministarstvo kulture iniciralo kroz godišnje programe saradnje sa nacionalnim kulturnim i obrazovnim institucijama i drugim državnim organima. Projekti su bili koncipirani u različitim modelima produkcije i distribucije sadržaja. Drugi obuhvata godišnje projektne konkurse za 2018, 2019. i 2020. godinu za sektor kreativnih industrija i produkciju sadržaja koji se tiču inovativnih oblika prezentacije identitetskih osobenosti. Treći Montenegoro Art Lines Visitor  Program tiče se programa umjetničkih rezidencija inostranih umjetnika koji svojim boravkom stvaraju arhiv pogleda iz drugačijeg ugla na Crnu Goru”, navodi Rakčević.

Direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo (MKM) Milena Durutović navodi da  kreativnost predstavlja jedan od važnih generatora savremenog kulturno umjetničkog stvaralaštva.

,,Sa druge strane, savremeno kulturno-umjetničko stvaralaštvo zahtjeva drugačiji kontekst djelovanja od onog koji je tradicionalno bio zastupljen na ovim prostorima”, kazala je Durutović.

Direktorica Direktorata za kulturnu baštinu MKM Dobrila Vlahović ističe da se u turbulentnim, globalnim uslovima privrednih i političkih kretanja često postavlja pitanje je li suviše smjelo baviti se konceptom kreativnosti.

,,Čini se, ipak, okupirani svakodnevicom često nepravedno podcjenjujemo značaj i važnost koju kreativnost može imati, ne samo u ekonomskom, već i u ukupnom razvoj društva, a naročito u kulturi. Kultura je neprocjenjiva vrijednost jednog društva koja utemeljuje identitet nacije i na stvaralačkim kreativnim izborima sadašnjosti gradi mostove prema budućnosti. Zato je Ministarstvo kulture i medija napravilo iskorak u vremenu organizujući ovu nacionalnu konferenciju, uz jasnu poruku da je vrijeme kreativnosti”, istakla  je Vlahović.

Direktor Direktorata za medije MKM Neđeljko Rudović je kazao da se sa razvojem digitalnih tehnologija i IT sektora mijenjaju alati i modeli, ali se ne mijenja suština novinarstva.

,,Crna Gora može da se pohvali medijskom scenom. Kada su neki od nas počinjali da se bave novinarstvom naša država je imala možda 100 novinara. Danas, poslije skoro 30 godina, u Crnoj Gori imamo 150 aktivnih medija, jer se novi mediji poput, internetske publikacije formiraju svakodnevno i mnogi od njih vrlo brzo uspjevaju da nađu prepoznatljivo mjesto na medijskoj sceni. Više od 2.000 građana zaposleno je u medijskoj industriji, tako da sigurno imamo 10 puta više medijskih radnika, novinara, snimatelja, montažera, nego što je to bilo ranije. To su podaciza ponos”, poručio je Rudović.

Podsjetimo, konferencija okuplja kreativce, kreativne preduzetnike i eksperte za kreativnost u kulturi, kreativnim industrijama, kreativnoj ekonomiji, turizmu, obrazovanju i javnim djelatnostima, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona.

Tekst: Tamara Vuković
Foto: events.mediasolution.me

Podijeli na: