Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.06.2024
497

KONCERT UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE ODRŽAN ISPRED POMORSKOG FAKULTETA

Povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore i 65 godina Pomorskog fakulteta Kotor, Pomorski fakultet Kotor i ŠOSMO “Vida Matjan”, organizovali su sinoć, na platou ispred Pomorskog fakulteta, koncert učenika kao poklon gradu.

Prisutne je pozdravila dekanica Pomorskog fakulteta prof. dr Tatijana Dlabač.

,,Najprije bih se zahvalila prodekanici za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorici Đurović, čijim nesebičnim zalaganjem je došlo da realizacije ove manifestacije i direktoru Lazareviću, koji je prilikom potpisivanja Ugovora o saradnji, prihvatio ovu ideju. Naša želja je bila da plato ispred Pomorskog fakulteta stavimo na raspolaganje našoj Muzičkoj školi. Moje srce je puno jer se sada zaista vidi da je ovaj prostor jedna nova scena za naše muzičare, koji će i u narednom periodu biti često eksplatisan”,  kazala je Dlabač.

Ona je istakla da je u pripremi monografija Pomorskog fakulteta Kotor odnosno Više pomorske škole, kao i da će ova visokoškolska ustanova jubilej od 65 godina postojanja, proslaviti otvaranjem 4. Međunarodne konferencije iz oblasti pomorskih nauka- KIMC 2024, krajem novembra ove godine.

Zatim se obratio i direktor ŠOSMO “Vida Matjan”, Mihailo Lazarević.

,,Kao što svi znate Kotor je grad muzike jer dvije najstarije muzičke institucija na Balkanu rade u Kotoru, to je Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” koje djeluju 1839. kao i Gradska muzika koja je osnovana 1842. Poslije Drugog svjetskog rata Vida Matjan je osnovala muzičku školu po kojoj naša ustanova i nosi ime, a već od 1947. godine to postaje državna muzička škola. Naravno, Kotor je grad kulture u kojem dijeluju i brojne kulturne institucije, grad pod zaštitom UNESCO-a, grad svih obrazovnih institucija od najniže do visokoškolske. Nama je veoma drago što smo koncert upriličili povodom ova dva značajna jubileja”, naveo je Lazarević.

Na koncertu su  nastupili učenici osnovne i srednje škole:  Pashe Smirnova (violina), Nikolina Janjić (flauta), Jana Gezović (klavir), Joana Kažić (violina), Isidora Zirojevikj (violina), Ana Vulović (klarinet), Dora Štampić (solo pjevanje), Jovana Šujica (flauta), Zlata Marković (klavir),Tijana Nikolić (solo pjevanje), Vojislav Marković (saksofon), Lara Pavićević (solo pjevanje) i Vjera Radulović (violina).

Klavirski saradnici na koncertu bili su: Radovan Jovanović, Nikola Vukčević, Dejan Krivokapić i Ana Mihaljević.

Između ostalih koncertu su prisustvovali: potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore, Maja Uskoković, prodekani, profesori i zaposleni Pomorskog fakulteta, predstavnici Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Elektrotehničkog fakulteta, Pomorskog fakulteta iz Rijeke, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Bokeljske mornarice Kotor, Zajednice Italijana, direktori škola, studenti i alumnisti Pomorskog fakulteta i drugi.

Moderatorka programa bila je prodekanica za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorica Đurović.

Podsjetimo, održavanje koncerta podržali su: Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor, Kulturni centar “Nikola Đurković” i Studentska organizacija Pomorskog fakulteta.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: