Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.05.2022
519

KONCERT MAKEDONSKA NOKTURNA U CRKVI SVETOG DUHA

U organizaciji ŠOSMO “Vida Matjan”, večeras (ponedjeljak 16. maja) u 20 sati u Koncertnoj Dvorani –Crkva SV.Duha, biće održan KONCERT “Makedonska nokturna” EMA POPIVODA.

Na programu kompozicije Dimitrija Bužarovskog -Nokturna op.49 i op.52 (zasonvani na makedonskim narodnim temama).

EMA POPIVODA je pijanistkinja sa bogatom međunarodnom karijerom i pravi ambasador makedonske kulture u svijetu. 2014.godine , Popivoda završava doktorske studije iz klavira na FMU u Skoplju, pod mentorstvom prof.Stele Slejanske i prof.Dimitrija Bužarovskog. Međunarodno aktivna, ova mlada pijanistkinja, završava studije i na “Mocarteum akademiji” u Salzburgu (Austrija) i akademiji “Datington” u Devonu u Engleskoj. Stiče  akreditaciju za nastavu britanskog muzičkog programa nakon završetka IGSCE studija  na Kembriđžu u V.Britaniji. Koncertna karijera Eme Popivode je bogata i raznovrsna. Njen repertoar obuhvata izvođenje djela klasičnog repertoara, ali i djela savremenih autora, makedonskih kompozitora, ali i baštini nove inovativne muzičke stilove u kojima se pojavljuje iI kao stvaralac i kao izvođač. Popivoda radi kao professor klavira na Muzičkoj Akademiji “Goce Delčev” u Štipu (Makedonija).

Od najznačajnijih njenih nastupa izdvajamo solističke koncerte: “Simfony Hall” u Tokiju, “Devonia Concert Hall” u Londonu, MC “Gallery” u Njujorku, “Mirbach Pallace” Bratislava, “Art Base” Brisel, “Teatro Marchello” Rim, “ Korossy Szalon” Budimpešta, “Winer Hall” Salzburg, “Kentro musicis” Solun, kao i brojni nastupi širom zemalja Balkana. Nastupala je i kao solista sa Kanskim regionalnim orkestrom sa di-džejem Derikom Mejem, gdje su izvodili muzičku fuziju- kombinacija klasične i elektronske muzike za DJ-a, klavir i orkestar pod dirigentskom palicom Džiana Emina u “Acropolis areni” u Nici (Francuska). Njen poslednji koncertni projekat “Akustik elektoniks” – sa svojom originalnom klavirskom muzikom sa “tapan-om” sadrži rimejk najpoznatijih elektronskih hitova i dostiže ogromnu popularnost Izvođen je u Austriji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za njegovu promociju objavljen je  i video, saopštavaju iz ŠOSMO “Vida Matjan” . 

 

Podijeli na: