Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.11.2022
402

KONCERT KAMERNOG ANSAMBLA UNION MUSIC

Povodom proslave Dana opštine Kotor JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor organizuje koncert kamernog ansambla UNION MUSIC.

Kamerni ansambl ,,Union Music” oformljen je maja 2022 godine u Podgorici, sa namjerom da crnogorskoj publici predstavi muziku savremenih kompozitora 20. i 21. vijeka.

Kvintet čine: Nadežda Artamonova-I violina, Marija Đuranović-II violina, Mirjana Jovanović-viola, Dmitri Prokofiev-violončelo i Aleksej Kurbatov-klavir.

Koncert će biti održan u Crkvi Svetod Duha – koncertnoj dvorani ŠOŠMO “Vida Matjan” večeras (četvrtak, 24.novembar. Početak je u 19h, a ulaz je slobodan.

O umjetnicima-članovima kvinteta:

Violinistkinja Nadežda Artamonova je rođena u Kijevu. Diplomirala je na Moskovskom kozervatorijumu P.I.Čajkovski 2004. Godine, u klasi profesora Sergeja Kravčenka. Pobjednica je internacionalnih takmičenja, i veoma aktivna na koncertnoj sceni. Nastupala je kao solista u prestižnim koncertnim dvoranama u Moskvi, Kijevu, Bonu i dr. Nastupala je kao solista sa orkestrima kao što su Nova Moskovska filharmonija, Musica Viva, Orkestar Moskovskog konzervatorijuma, Kamerni orkestar centra Pavel Slobodkin, Kamerni orkestar centra Galina Višnevskaja, Kamerni orkestar Taruza, Kamerni orkestar Kijeva, Kijevska filharmonija i dr. Sarađivala je sa fondacijom ,,Rihter“ i fondacijom Borisa Čajkovskog. Članica je stručnog vijeća Direktorata edukativnog programa za kulturu i umjetnost u Moskvi. U saradnji sa Olgom Panomarevom i Aleksejem Kurbatovim organizovala je nekoliko edukativnih koncerata za djecu i odrasle pod nazivom „Kompozitorov rođendan“ , „Ključevi klasike“, „Bajke“ i „Muzička putovanja“ koji su uspješno predstavljeni u Puškinovom muzeju u Moskvi. Nadežda je takođe posvećena izvođenju savremene muzike. Osim što je odlična violinistkinja oan je veoma posvećena i profesorica. Radila je u Centralnoj Muzičkoj školi u Moskvi , Državnom muzičko-pedagoškom institutu Ipolitova-Ivanova, Koledžu muzičke i pozorišne umjetnosti G.P. Višnevskoj. Mnogi njeni učenici su laureati na međunarodnim takmičenjima i stipendisti raznih fondacija i aktivni koncertni izvođači na međunarodnoj sceni.

Violinistkinja Marija Đuranović rođena je u Podgorici. Završila je Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Vladislava Bobića i diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju sa prosječnom ocjenom iz glavnog instrumenta 10, u klasi prof. Romana Simovića. Magistarske studije završila je u klasi profesora Vujadina Krivokapića sa prosječnom ocjenom 10. Kao student učestvovala je na mnogobrojnim seminarima i koncertima, među kojima je kao dobitnik specijalnih nagrada nastupala na završnim koncertima na Kolarcu, BEMUS-u, muzičkom festivalu Young European Strings, realizovan u okviru Barskog ljetopisa 2002. godine. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu kao solistkinja i članica kamernih sastava. Među njima su i mnogobrojne specijalne i prve nagrade na međunarodnim, saveznim i republičkim takmičenjima. Veliki broj nastupa i koncerata -solo, sa kamernim ansamblima i orkestrima u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Njemačkoj kao i u Crnoj Gori i Srbiji, među kojima su i koncerti u sali Kolarčevog narodnog univerziteta, Novosadskoj Sinagogi, Sava Centru, Galeriji SANU, Narodnom pozorištu u Beogradu, Crnogorskom narodnom pozorištu, KIC “Budo Tomović”, Zetskom domu na Cetinju. Ove godine, na 5. Međunardnom festivalu ,,Vlasinsko proleće’’ učestvovala je kao član žirija i održala majstorski kurs violine i kamene muzike. Bila je članica kamernog orkestra Amoroso, sa kojim je nastupala kao solistkinja u Leskovcu na Međunarodnom festivalu LEDAMUS, Cetinju u Zetskom domu, Kotoru Crkva Sv. Nikole, Podgorici u Muzeju 2019. godine, Novom Sadu, Sarajevu i više gradova u Srbiji. Dobitnica je Oktobarske nagrade grada Leskovca 1999. Godine, za postignute rezultate i uspjehe, a 2000. godine predstavljala je Jugoslaviju u Aurihu (Nemačka). Od 2008. Godine, stalna je članica Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim stalno nastupa.

Violistkinja Mirjana Jovanović rođena je u Kotoru.Osnovno i srednje muzicko obrazovanje završila je u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru u klasi profesora Pante Veličkovića, a diplomirala je violu 2008. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, takođe u klasi profesora Veličkovića. Tokom školovanja I studija osvajala je više nagrada i priznanja i učestvovala je na brojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu. Od osnivanja Muzičkog centra 2007 godine, Mirjana je članica Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim je izvela brojne koncerte i stekla veliko znanje i iskustvo. Bila je član nekoliko kamernih sastava kao sto su klavirski kvintet “Stretto” i klavirski trio “Tarantella”. Bavi sei pedagoškim radom te je od 2021. godine predaje violu u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru.

Violončelista Dmitri Prokofiev je rođen u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu 2003, a magistrirao 2005. u klasi svjetski poznate violončelistkinje Natalije Gutman. Na istom konzervatorijumu je kasnije diplomirao dirigovanje u klasi profesora Feliksa Korobova. Pobjednik je brojnih omladinskih i internacionalnih takmičenja - A.Tansman (Poljska 1998), P.Čajkovski (Rusija 2002) , A.Janigo ( Hrvatska 2008). Od 2000, bio je učlan državnog kamernog orkestra ,,Moskovski virtuosi” pod upravom maestra Vladimira Spivakova, a od 2003. član kvinteta solista “Moskovskih solista”. Od 2008 - predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu “Čajkovski”. Od 2015-2021. radio je kao vođa violončela u Crnogorskom simofonijskom orkestru a od 2021. Radi kao asistent šefa dirigenta u muzičkom teatru Stanislavski-Nemirovič-Dančenko u Moskvi. Dmitri Prokofiev je osnivač orkestra M.O.S.T. u Moskvi i umjetnički direktor organizacije “Ars Industria” u Podgorici. Angažovan je kao mentor na “Ljetnjem kampu za kamernu muziku” na Ivanovim koritima. Koncertirao je širom Rusije i svijeta, često u prestižnim salama kao sto su ,Auditorijum u Luvru, u Parizu, Filharmonija u Parizu, Rudolfinium u Pragu, Filharmonija Luksemburga, Berlinska filharmonija i dr. Kao solista je saradjivao sa umjetnicima i dirigentima: I.Golovcin, M.Gorenstein, V. Spivakov, Yu. Bashmet, A. Rudin, V. Polyansky, L. Nikolayev, R. Liedo (Španija), S. Vlasov, M. Chorwat (Austrija), L. Korchmar, A. Skulsky, Dm. Liss, Z. Muller (Češka), G. Rinkyavichus, A. Zuckermann (Izrael), Noam Zur (Njemačka). Svirao je u više kamernih sastava sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Džesi Norman, Eliso Virsaladze, Nikolajem Luganskim, Edvardom Brunerom, Aleksandrom Korbinom, Polinom Osetinskajom, Ratimirom Martinovićem i dr. Svoj prvi album snimio je u 16-toj godini sa čuvenim pijanistom Aleksejem Nasedkinom, profesorom Moskovskog konzervatorijuma (Sonate za violončelo i klavir od D. Šostakoviča i E. Griga). Sa pijanistom Aleksandrom Krbinom objavio je album 2004. (djela K. Debisija, J. Bramsa, R. Šumana i Đ. Paganinija) a ove godine izdavačka kuća NAXOS Records je objavila album sa muzikom italijanskih kompozitora 20. vijeka u izvođenju Dmitrija Prokofjeva, Nikolaja Šugajeva i Valentine Urjufine; CD je dobio odlične kritike specijalizovnih muzičkih magazina.

Pijanista Aleksej Kurbatov je istovremeno i kompozitor i profesor. Komponovao je svoje prvo djelo kada je imao svega pet godina, a sa 6 godina napisao je balet. Kao pijanista, Aleksej je nastupao u više od sto gradova širom svijeta. Izdao je nekoliko CD-ova za različite izdavačke kuće. Njegova izvođenja bila su emitovana na radiju i televiziji Rusije, Jermenije, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Italije,Ukrajine, Hrvatske, Kazahstana. Sarađivao sa svetski renomiranim muzičarima kao što su Vladimir Spivakov,Miša Majski, Maksim Vengerov, Vadin Rjepin, Žerar Depardje. Odlikovana orginalnošću i individualnošću muzičkog jezika, Kurbatova djela su inspirisana tradicijom u svjetskoj simofonijskoj i kamernoj muzici. U isto vrijeme, njegova muzika predstavlja rusku kulturu koja je duboko povezana sa istorijskim kontekstima.To ga je i navelo da stvori djela kao što su Simfonijska poema „1812“, Poema za naratora i trio „Lenjingradska apokalipsa“ (naručeno od strane udovice poznatog ruskog pisca mistika Danila Andreva) i treća ( Vojnička) Simfonija koja je imala premijerno izvođenje u Sant Petarzburgu 8-og septembra 2012. godine ( Dan sjećanja na žrtve opsade Lenjingrada) izvedena je u velikoj sali Filhramonije Sankt Petersburga i bila emitovana na ulicama grada. Simfonijske i kamerne kompozicije Kurbatova izvođene su širom svijeta: Rusija, Austija, Jermenija, Belgija, Bjelorusija, Brazil, Velika Britanija, Mađarska, Njemačka, Izrael, Italija, Kazahstan, Kanada, Kina, Latvija, Litvanija, Meksiko, Holandija, Novi Zeland, Poljska, Portugalija, Turska, Francuska, SAD, Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Švajcarska, Južna Afrika, Južna Koreja, Japan. Njegova muzika se čula na prestižnim scenama kao što su Karnegi u Njujorku, Gavo u Parizu, filharmonija u St. Petersburgu, velika sala Moskovskog konzervatorijuma i mnoge druge. Mnogi savremeni izvođači su uvrstili njegove kompozicije na svojim CD albumima. Ostale Kurbatove kompozicije uključuju osam simfonija, operu “Crni monah”( premijerno izvedena u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma 2014. godine) i “Povratak kući” sedam instrumentalnih koncerata, tri simfonijske poeme, brojna vokalna i kamerna djela , filmsku muziku itd.Takodje njegova djela su uvrštena u obavezan program za klavirsko takmičenje u Klivlendu. Predavao je na kursevima u mnogim gradovima širom Rusije, i bio je član žirija na nekoliko muzičkih takmičenja. Takođe je predavaoi na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Zbog rata u Ukrajini napustio je Rusiju februara 2022. godine.

Podijeli na: