Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.04.2022
567

KOMORNI PJEVAČKI ANSAMBL I HRVATSKA KULTURNA ZAJEDNICA PRO ARTE NASTUPILI SINOĆ U KATEDRALI SVETOG TRIPUNA

U katedrali Sv. Tripuna sinoć je održano Duhovno korizmeno veče i koncert Komornog pjevačkog ansambla „Pro arte”. U programu je učestvovala i Hrvatska kulturna zajednica “Troplet” iz Mostara.

 “Vrlo smo sretni, mnogi od nas su prvi put u Kotoru. Ne prestajemo se diviti prirodnim i kulturnim ljepotama grada.  Ovaj koncert je korizmenog karaktera. Tekstovi pjesama su većinom na stranim jezicima, ali su svi vođeni čežnjom za mirom, kako unutrašnjim, tako i u svijetu. Vrlo je prikladno za naše današnje vrijeme u kojem toliko nemira vlada”, rekla je  voditeljica ansambla, magistrica crkvene muzike, Katja Krolo Šarac,

Korizmenu riječ ohrabrenja prisutnima je uputio don Krešo Puljić, profesor na Teološkom institutu u Mostaru i župnik župe sv. Tome, apostola u Mostaru, osvrnuvši se na bogatu istoriju hrvatskog tropleta.

“Hrvatsku kulturnu zajednicu Troplet osnovali smo prije dvanaest godina.  Prvi pleter predstavlja dom i domovinu prema kojima trebamo njegovati ljubav. Drugi naš pleter jeste porodica i ljudsko dostojanstvo, a treći  hrvatska omladina. Osim priređivanja tzv. studentskih utoraka, u našoj župi u Mostaru organizujemo razne tribune i predavanja”, podsjetio je Puljić.

Prisutnima se obratio i biskup kotorski, monsinjor Ivan Štironja.

“Bilo bi lijepo da se ponovo vidimo sa našom dragom omladinom i profesoricom koji su nam upriličili ovu divnu noć. Bili ste nam podsticaj na hrabrost, vjeru i zahvalu Bogu što se možemo susretati”, naveo je Štironja, zahvalivši se na prisustvu koncertu pripadnicima raznih konfesija.

Time su, kaže, potvrdili “da možemo živjeti u ljubavi prema Bogu koji nam je zajednički”.

“Najveća umjetnost danas je biti na okupu i graditi zajedništvo. Upravo se za to moramo i opredijeliti. Daj Isuse mir svima koji su u ratovima, mržnjama, iskušenjima, daj im susreta i zajedništva. Neka osjete spokoj i za njega se u ljubavi uvijek opredjeljuju”, poručio je Štironja.

Komorni pjevački ansambl “Pro arte” čine studenti iz Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno–matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji njeguju i široj javnosti nastoje da približe ljepotu a cappella pjesme. Voditeljka ansambla Katja Krolo Šarac, magistrica crkvene muzike, nakon završetka studija na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu, smjer orgulje,  upisuje postdiplomske studije, koje završava 2001. na smjeru „Orgulje“ i smjeru „Zborovođa i kantorica“, te tako stiče zvanje „magistrica crkvene glazbe“. Sa zborovima koje vodi u Bosni i Hercegovini od 2002. dobija brojna priznanja i nagrade struke na takmičenjma zborske muzike. Izvanredna je profesorica na Studiju glazbene umjetnosti pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, te voditeljka više zborova u više mjesta i župa. Održala je niz orguljskih, solističkih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i BiH.

Na programu koncerta bila su djela sakralne muzike, te muzike za orgulje.

Ovom događaju prisustvovali su, između ostalih, generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori sa sjedištem u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

 

Podijeli na: