Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.12.2019
729

KNJIGA O NJOJ OPOMINJE DA JE ŽIVOT JEDAN

Promocija knjige “Muško-ženske puzzle (Knjiga o njoj)” autora Momčila Zekovića Zeka održana je sinoć u sali kina “Boka”.

Ovaj moderno napisan roman, “koji govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onome, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem” je četvrta Zekovićeva knjiga.

“Ovo djelo je netipična forma kakvu očekujemo kada pred sobom imamo roman. Cetinjski duh progovara i on mora biti drugačiji, vrckav, nepredvidljiv, svojstveno šaljiv. U ovom džepnom izdanju tekstovi i slike se smjenjuju brzinom munje i kreću se od uloga repera, do Erosa, očinstva i Kosmosa. Iz autora progovara život i to je ono što je forma ovog romana” – kazao je Miloš Dževerdanović, koji je ispred Kulturnog centra “Nikola Đurković” bio u ulozi moderatora.

Prema riječima hipnoterapeutkinje dr Gordane Baroš, ova knjiga na fantastičan i jednostavan način prikazuje sukob svijesti i podsvjesti, duhovnog i tjelesnog, pojedinca i društva, a sve zarad spoznaje ko smo i koja nam je svrha života.

“Sav taj sukob dešava se u nama, kroz naš jedinstven doživljaj svijeta oko nas. Upravo tako i pisac doživljava svijet i nju oko sebe. Na prvi pogled očekuje se da piše o njoj, jer stoji u naslovu, a u stvari piše o sebi. Pisac je vidio nju kroz sebe, onako kako je on osjeća, onako kako je doživljaa na sebi jedinstven način. Kada spoznamo osjećanja u sebi, tek tada prihvatamo i spoznajemo sebe, svoja uvjerenja i tek onda smo spremni da razumijemo našu realnost i mijenjamo život” – napisala je, između ostalog, Baroš u predgovoru knjige.

Pavle Goranović i Nikolaidis svrstali su Zekovića među savremene, urbane crnogorske stvaraoce.

„Momčilo Zeković Zeko pripada onim stvaraocima koji neprestano istražuju mogućnosti umjetničkog iskazivanja i tumačenja. Uvijek sklon (samo)ironiji, ali i oprobavanju u raznovrsnim formama, ovaj autor je iz knjige u knjigu drugačiji, inovativniji i spremniji za kreativne eksperimente.
Muško-ženske puzle su roman koji će se čitati u dahu, jer možemo da pratimo te složene mijene stvaralačkog Ja…” - rekao je književnik Pavle Goranović.

“ Iz knjige u knjigu Zekovićev stil je sve precizniji i uglačaniji – a pisac je, na koncu, stil, baš kao što je to i čovjek. Što će reći da Zeković svakom knjigom postaje sve bolji pisac”, kazao je književnik i publicista Andrej Nikolaidis.

Šta je u ljudskom životu ideal sreće? Što je dovoljno da bi smo bili zadovoljni? – samo su neka od pitanja koje je postavio Zeković, pišući ovo djelo.

On je kotorskoj publici ispričao, između ostalog, i kako je nastao ovaj roman.

“Muško-ženske puzzle sam pisao desetak dana u nekom stanju koje ne bih volio nikad više da mi se desi u životu. Kada dovedete stanje svijesti u situaciju u kojoj treba, razotrkrivajući sebe, da ispričate više nego što je možda prijemčivo za tuđe oči i uši, potreban je jedan ljekar. Gospođa Maruška Cica Drašković neposredno prije početka pisanja knjige, otvorila je broj horizonata koji nisam znao da imam kod sebe” – kaže autor.

Kako navodi život  i “Knjiga o njoj” su nepredvidive varijante.

“Ja sam liričar koji je čitavog života svoja razmišljanja volio da upakuje u neke simpatične metafore koje će biti prijemčive nekim lijepim ženama. Knjiga o njoj je govorila ipak o nekoj potpuno drugačijoj dimenziji u kojoj sam ušao u neki fukarluk riječima kojima nisam mogao da odolim.

Nesvjestan onog što je izlazilo tokom pisanja, svjesniji tokom isčitavanja, preslaganja, puzlanja, a nesiguran u to da li je potrebno ovakve junake staviti čitaocima na raspolaganju uopšte, da li im dozvoliti da i ove živote podudaraju sa svojim, pitao sam se da li im je njihovih sasvim dovoljno. Da li stavljati na tacnu priču koju živimo podjednako svi na ovaj ili na onaj način. Ne zbog opominjanja, već zbog dileme pristrasnosti ko je u pravu ili ko nije dosljedan. Ko je uskomešan ili ko je nedefinisan. Kako ispred sa onim što se nalazi iza. Kako u nastavku sopstvenosti pričati o onom što je dimenzija koja opominje da je život ipak jedan.

Naslikana priča potrebe za smirajem koja u nastavcima stvara dimenziju bez apokalipse. Je li taj momenat sklapanja puzli dovoljan za svaki život? Jesmo li sakriveni u svom grijehu ili smo idioti, zvijeri, oni koji ne umiju da prilagođavaju sebe nastalim situacijama? Ko smo, na kojem putu ne možemo preskočiti sebe? Što je dovoljno da bi smo bili zadovoljni? Ima li idealnog stanja, umijemo li, znamo li ?” – pita se Zeković.

On ističe da je mnogo tema u puzlama.

“Neko ih je vidio na ovaj, a neko na onaj način. Sredina je bila lirika kojoj sam sklon cijelog života. Otuda i čuđenje i zaprepašćenje pojedinih čitalaca. Oprostite i ja sam čovjek od mesa. Moja krv više ne vjeruje u idilu očekivanih emocija. Komešanje oko vulgarnosti ja čitam kao istinu, a ne kao vulgarnost oju izgovaramo svi više manje skoro svakodnevno. Zatvorio sam u jednom trenutu kapiju zabluda da lijepim riječima sakrijem istinitost onoga što živimo. Otvorenih očiju, srca nikad većeg, ušao sam na prostranstvo iskustva koje me je počelo trijezniti. Trebalo je napisati pjemu iz koje se poznaje ljubav da bih bio shvaćen i prihvaćen. Valjda uđemo u godine kada više nismo spremni pričati slatke riječi kojima zavaravamo, ne onog kojeg volimo, nego sami sebe. Nalazimo se u jednoj kolektivnoj hipnozi da je svijet idealna platforma u kojoj skakućemo prema očekivanjima. Napisah da sam sit. Živim najduže 48 sati kao časovni plan. Nema većeg zahtjeva. Trudim se da upakujem ono što je moguće u tako nešto.

Razmišljam da li smo svi zatvoreni u nekoj kolektivnoj ustanovi u kojoj pokušavamo da dosegnemo svoje ideale sreće” – navodi autor.

Knjiga je objavljena za izdavačku kuću Svila produkcija koja poslijednjih godina prati rad Zekovića kao autora, uz sufinansiranje Ministarstva kulture za stvaralastvo iz 2018.godine.

“Kažu da svaki čitalac živi na hiljade života prje nego umre. Oni koji nikad ne čitaju žive samo jedan.

Pitam se samo što ću još pročitati u životu da bih uspio da živim i hiljadu prvi život i da na taj način uspijem da prenesem neku lijepu stvar u nekom novom rukopisu” – kaže autor.

Na kraju promocije ovog djela, Zeković je svim posjetiocima poklonio po jedan primjerak svoje knjige.

Organizator ovog događaja je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

 

Podijeli na: