Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.08.2023
978

KLARINETFEST KOTOR 2023. SA DAMJANOM BEGOVIĆEM, MAGISTROM SPECIJALISTOM KLARINETA

Manifestacija “KlarinetFest Kotor 2023”, održava se od 21. do 26. avgusta.

Seminaru i radionici prisustvuju: Damjan Begović magistar specijalista klarineta, prof. Doktor Veljko Klenkovski sa Fakulteta Umjetnosti u Beogradu i prvi solo klarinet Beogradske Filhramonije, Baptiste Fradet tehničar za popravke klarineta iz Buffet Crampon-a iz Pariza, kao i Kostja Avsec predstavnik Buffet Crampona za Istočnu Evropu.

“Dvije ili tri godine smo planirali da napravimo seminar ne samo za sviranje na klarinetu, već i seminar za popravku instrumenata. Ove godine smo to uspjeli. Dosta je bio dobar odaziv, u smislu da Crna Gora nema mnogo klarinetista. Mislim da su svega četiri studenta na Akademiji. Međutim, uspjeli smo da dovedemo i pruvečemo ljude sa strane, tako da imamo polaznike iz Srbije, Makedonije, tu je i naša Ana iz Kotora”, kazao je Begović i naglasio da su ove godine imali priliku, polaznicima i  zainteresovanima, prezentirati  Buffet Crampon instrumente.

 “U Crnoj Gori je jako teško dovesti ljude iz Buffet Crampon-a, to je najveća i najjača firma za proizvodnju duvačkih instrumenata. Kostja Avsec predstavnik Buffet Crampona u Ljubljani nam je pomogao u organizaciji, kao i firma EuroUnit iz Podgorice, koja je donijela instrumente.”

Ovogodišnjem  seminaru  klarineta pod nazivom Klarinet XXI vijeka prisustvuje 11 polaznika, srednjoškolci i akademci, dok seminaru popravke instrumenata kod tehničara Baptiste Fradet 4 polaznika.

“Fradet je fantastičan majstor, došao iz fabrike direktno. Svim svjetskim klarinetistima on popravlja instrumente, do perfekcije poznaje klarinet”, ističe magistar Damjan Begović objašnjavajući da je to veoma važno jer je klarinet specifičan i osjetljiv instrument.

“Poslednjih godina, počeli su da se rade plastični instrumenti, ali klarinet je uglavnom od drveta. Drvo je živi material, tako da  temperaturna promjena utiče na njega  i može se desiti da drvo pukne. Kad klarinet pukne, jako teško je zakrpiti i opraviti ga, to više nije isto.”

Na naše pitanje koliko je bilo zahtjevno organizovati KlarinetFest Kotor 2023., Begović je odgovorio:

“Organizacija ovogodišnjeg Festa bila je izuzetno komplikovana, jer smo vezano za organizaciju 60 posto zavisili od Opštine Kotor, a do kraja maja nismo imali konkretne informacije o podršci. Ipak smo na kraju odlučili sa tim da bude seminara, ove godina nam se posrećilo i zadovoljni smo interesovanjem. “

Koncert poolaznika seminara predviđen je za 25. avgust u koncertnoj dvorani ŠOSMO “Vida Matjan” sa početkom u 20 sati.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Privatna arhiva 

Podijeli na: