Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.08.2021
424

KLARINET FEST 2021 POČEO SINOĆ KONCERTOM ZA NAŠEG BATA

Veče operskih arija za klarinet i klavir „Za našeg Bata“, u okviru ovogodišnje manifestacije „Klarinet fest Kotor 2021“, posvećeno klarinetisti mr Božidaru Batu Radoviću, održano je sinoć u crkvi Svetog Duha.

Prisutne je ispred organizatora najprije pozdravio Vladimir Begović, koji je podsjetio da je Božidar Bato Radović odlukom upravnog odbora Klarinet festa, primljen za počasnog člana 2010. godine.

,,On je rođen 1937. godine Kotoru i osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u rodnom gradu. Muzičku akademiju završio je u Beogradu, bio prvi magistar klarineta porijeklom iz Crne Gore, preko 38 godina bio je prvi klarinet Beogradske opere, svirao je orkestru opere Narodnog pozorišta u Beogradu i 10 godina bio njen direktor, odnosno v.d. direktora i umjetničkog direktora. Nemjerljiv je njegov doprinos popularizaciji klarineta, a ogromneni uspjeh u umjetničkom radu jer je nastupao sa operskim pjevačima svjetskog ranga u najvećim operskim kućama svijeta. Dobitnik je Novembarske nagrade grada Kotora.

Svi njegovi uspjesi i brilijantna karijera su ponos njegovog rodnog grada i nas sugrađana. Te večeri prvog jula 2010. Bato Radović se u jednom kratkom govoru zahvalio, a tom prilikom je rekao da on očekuje da će Klarinet fest proširiti granice svog djelovanja. Do tada smo imali samo predavače iz Srbije sljedeće godine već bio predavač iz Švajcarske, a ove godine imamo čast i zadovoljstvo da ugostimo prvi klarinet opere iz Liona profesora Bertelija koji će biti predavač zajedno sa profesorima Popovićem i Klienkovskim na seminaru”, kazao je Begović.

Novinar Duško Davidović je govorio o životu u Kotoru u proteklom period, podsjećajući na sve ono što sjeća na Bata Radovića.

,,Rado sam prihvatio poziv Vlada Begovića da govorim o Batu Radoviću, iz poštovanja prema Batu i cijeloj porodici, odnosno sva tri brata koji su ostavili dubok pečat u društvenom životu Kotora,  koji je u tim poslije  ratnim godinama posebno kroze učenik gimnazije i nautike, dao jedan društveni obod ovom gradu, zabavama, stvaranjem prvih orkestara i naravno sporta. U to vrijeme smatralo se da ko od kotorske djece nije u muzičkoj školi ili Primorcu da nije pravi Kotoranin. Njih troica su bili i u muzici i u Primorcu. Gimnazija i Pomorska su bili središta odakle su ti momci i djevojke pokazivali izuzetan doprinos i poslije rata tim soco-realističkim temam, a obilazili kotorska sela i mjesta kao što su Risan, Morinj, Bijela, Radanovići i ostale su mnoge anegdote koje se pamte i dan danas.

Radovići su se afirmisali kroz muziku, sport i podizali kotorski duh, tako da je kod Bata ostao taj lokal patriotizam, iako je bio na visokim dužnostima u Beogradu.  On je 11. jula 2010. u emisiji Razgovori nedjeljom na talasima Radio Kotora, bio moj gost i u tom razgovoru govorili smo o Kotoru iz njegove mladosti i dotakli smo se brojnih anegdota”, prisjeća se Davidović.

U muzičkom dijelu programa nastupili su klarinetisti Veljko Klenkovski i Damjan Begović i pijanistkinja Ana Mihaljević.

Seminar pod nazivom „Klarinet XXI vijeka-nove mogućnosti dostignuća i metodika rada“ održaće se od danas do 22. avgusta od 9.30 do 16.30 u ŠOSMO "Vida Matjan".

Predavači će biti prof. dr Žan-Mišel Berteli, prof. dr Ognjen Popović i prof. dr Veljko Klenkovski.

Koncert predavača biće održan u petak 20. avgusta u Crkvi Svetog Duha sa početkom u 21 sat i 30 minuta, a dva dana kasnije u isto vrijeme i na istom mjestu, biće priređen završni koncert polaznika seminara (u nedjelju 22. avgusta).

Ulaz je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Organizatori ovog muzičkog događaja su Nevladina organizacija „Klarinet fest Kotor“, u saradnji sa Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“.

Generalni sponzori su Opština Kotor i Turistička organizacija Opštine Kotor.

Podijeli na: