Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.08.2023
829

KLAPSKO VEČE JOŠ SE DIGOD SKUPE NAŠI 19. AVGUSTA U TIVTU



Bokeljska udruga muzičara  “Bum a capella” iz Tivta organizuje klapsko veče pod nazivom “Još se digod skupe naši”, u subotu, 19. avgusta od 21 sat u velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Tom prilikom nastupiće klape: “Ošjak” (Vela Luka), “Kampaneli” (Donja Kaštila) i “Belleza” (Tivat), kazala je, gostujući u jutarnjem programu Radio Kotora, predsjednica Bokeljske udruge muzičara, Snežana Radinović.

,,Na samom početku imali smo problem sa utvrđivanjem datuma za održavanje ove klapske večeri, jer tokom ljeta ima puno kulturnih dešavanja i sale su uglavnom zauzete, a i klape koje nam dolaze iz Hrvatske imaju puno radnih angažmana. Tako da smo se na kraju odlučili za 19. avgust, kada je u Kotoru planirana manifestacija Bokeljska noć”- kazala je Radinović za Radio Kotor.

Kako navodi, Bokeljska udruga muzičara je osnovana u februaru ove godine.

,,Osnovani smo sa ciljm očuvanja tradicije i oživljavanja višeglasnog horskog pjevanja, sa ili bez instrumentalne pratnje. Osnivački odbor čini šet članova, ljubitelja a capella pjevanja: Kuzma Novak, Melita Brkan, Vedran Čule, Savo Čelanović, Nikša Tomašić i ja. Želja nam je da umjetnost a capella pjevanja širimo održavanjem koncerata klapa koje će zasigurno obogatiti kulturu Boke i crnogorskog primorja, a ujedno i turistučku ponudu. Kao osnivač, imamo potrebu da se stari, dobro poznati dalmatinski i bokeljski melos, kroz klapsku pjesmu čuje na ovim prostorima, a iz čega želimo iznjedriti neki vid smotre klapa u Boki Kotorskoj. Ideja nam je da počnemo i sa edukacijom djece i mladih koji imaju afiniteta prema klapskoj pjesmi. Djelovanje Udruge će se ogledati i u podsticanju osnivanja novih muških, ženskih i muško-ženskih klapa, kao i pomoći u radu već postojećih. Sve ljubitelje klapskog pjevanja očekujemo 19. avgusta u Centru za kulturu Tivat”, ističe Radinović.


Tekst: Tamara Vuković

Podijeli na: