Kultura

13.10.2020
428

KINESKI KROZ IGRU - 4. CIKLUS

Četvrti ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru'' počeo je juče u pres sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković'' Kotor. Održana je tematska radionica pod nazivom ,,Festival sredine jeseni''.

Ovaj praznik žetve, punog mjeseca i porodičnog okupljanja (kineski: 中秋节 pinyin: Zhōngqiūjié)  je, nakon Kineske Nove godine, drugi najveći tradicionalni kineski festival, koji je ove godine u Kini proslavljen 1. oktobra, odnosno 15. dana osmog  mjeseca lunarnog kalendara. Na jučerašnjoj radionici polaznici su u toku predavanja praćenog prezentacijom, pjesmama i video materijalom učili o porijeklu i simbolici ovog praznika odnosno uporištu koje način njegovog proslavljanja ima u kineskoj kulturi,  običajima, tradicionalnoj hrani i piću koja se ovom prilikom priprema, ,,Mjesečevim kolačima'', legendi o Chang’e (嫦娥)- boginji mjeseca čiji  lik prožima mnoge običaje u vezi sa ,,Festivalom srednje jeseni'' u Kini. Ovo je bila prilika da se kroz pjesmu i ,,Igru znakovima i brojevima'' nauči nešto više o ključnim terminima koji su u vezi sa ovim praznikom, načinu čestitanja na kineskom jeziku uz pisanje jednostavnijih ključnih karaktera.

Pored upoznavanja sa kineskim jezikom radionice ,,Kineski kroz igru'' podrazumijevaju i održavanje tematskih radionica iz oblasti nauke o Kini, kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini što je nastavljeno i tokom novog ciklusa. Predavačica na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog i predsjednica Udruženja za promociju sinologije Kotor.

Radionice su besplatne, održavaju se u organizaciji Kulturnog centra ,,Nikola Đurković' Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i Udruženja za promociju sinologije Kotor, ponedjeljkom u terminu od 16 do 17:30 časova u pres sali Kulturnog centra. (saopštenje Kulturnog centra)

Podijeli na: