Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.07.2024
1070

KAŠĆELAN: PRVA ASOCIJACIJA NA LJETO U KOTORU JE KFPD

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) je neodvojivi dio grada, a prva asocijacija na ljeto u Kotoru definitivno je KFPD, smatra portparolka festivala Milica Kašćelan.

 

“Tu su naravno i druge kulturne manifestacije, ali posebna pažnja se posvećuje KFPD zato što je njegov glavni karakter da je namijenjen djeci. I kao jedna od rijetkih takvih manifestacija u Crnoj Gori, jedina sa pozorišnim karakterom, definitivno da jeste jedan neodvojivi simbol ne samo našeg grada, već i cijele države. Radujemo se da osnivanjem Pozorišta za djecu i mlade to postane nešto što će biti sam simbol u pravoj mjeri” - navodi Kašćelan.

 

Mališani svakog ljeta u okviru pratećih programa KFPD imaju priliku da pokažu ono što su tokom godine naučili u svojim vrtićima i školama. Razne plesne grupe, organizacije, vrtići predstavljaju svoje talente na Trgu od oružja.

 

“To zaista jeste divna prilika djeci da stanu na binu i od malena savladavaju strah ili tremu od javnog nastupa, te na kraju dana da sebe možda pronađu u nečemu što će sjutra biti njihov profesionalni ili životni poziv. Mogu iz svog ugla da kažem da je taj primjer potvrđen jer moji drugari i ja sama sam prolazila ono što prolaze danas naša djeca na trgovima. Naravno da je to uvijek jedan bogat repertoar koji napuni Trg od oružja i zaista uveseli ne samo ljude koji dođu namjenski da podrže našu djecu, već i sve koji su u prolazu. Zastanu i zadive se da neko ko je tako mali i mlad, u stvari je spretan, tako vješt” - ističe Kašćelan.

 

Važan dio KFPD su i okrugli stolovi na kojima glumci, reditelji predstava razgovaraju da članovima/cama dječjeg žirija. To je dobra prilika da razvijaju kritičko mišljenje, nauče da posmatraju predstave na pravi način.

 

“Naša djeca iz dječjeg žirija, ali i djeca koja su se prijavila na radionicu koja se ove godine održava pod nazivom Predstave o predstavama, imaju priliku da svoju radoznalost javno iskažu i da razgovaraju sa glumcima. I to zaista jeste čast da vi jednu veče gledate tu predstavu, a sjutra ujutru možete sa njima da se družite i razgovarate. Prije svega je najvažnije da se kroz taj proces djeca uče onome šta predstava u suštini jeste, šta stoji iza te predstave, koliko vremena , truda i rada je njima bilo potrebno da ulože u to, ko su ljudi koji rade na predstavi, šta je njihova funkcija, uloga. I na kraju dana djeca stvarno budu kritički , posmatraju detalje i postavljaju kvalitetna pitanja svima u ekipi, ne samo glumcima, već i rediteljima, scenografima, dizajnerima svjetla i slično” - napominje Kašćelan.

 

Opširnije sa Milicom Kašćelan u emisiji “Hronika festivala” u ponedjeljak od 17 i 15 na gradskim talasima.

 

Irena Mačić Đurić

 

 

 

 

Podijeli na: