Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.10.2024
100

KATELAN: ISTORIJSKI ARHIV KOTOR ČUVA ZNAČAJNA DOKUMENTA (AUDIO)

Istorijski arhiv Kotor počeo je sa radom 1949. godine, a kao dio Državnog arhiva Crne Gore djeluje od 1992. godine.

Prema riječima načelnika Joška Katelana, prepoznato je da kotorski Istorijski arhiv ima ne samo gradski i državni značaj, već i regionalni. Podsjeća da je Kotor u prošlosti bio pod različitim upravama. Zbog toga se, ističe, arhivska građa odnosi na mnogo širi region.

Komplementarnost naše arhivske građe nalazi se u Veneciji, Parizu, Beču, Istanbulu, Srbiji... Zbog toga je kotorska arhivska građa jako značajna. Tokom perioda od 400 godina vladavine, dominacije Mletačke republike u našem gradu, Kotor je bio središte tzv. Mletačke Albanije. On je imao funkciju glavnog grada jedne regije. Tokom perioda Austrije, Kotor je imao specifičan status i određene privilegije, tako da je sve ono što je sačuvano u toj građi od značaja za širu regiju, ne samo usko za Kotor” - pojašnjava Katelan.

Treba podsjetiti i da je Istorijski arhiv Kotor bio prva samostalna arhivska institucija u Crnoj Gori.

U Istorijskom arhivu Kotor možemo pronaći značajna i vrijedna dokumenta koja nam govore o istoriji, kulturi, tradiciji ovoga kraja. Takođe, pominju se mnogobrojne porodice, pa mnogi naši sugrađani/ke interesuje da saznaju nešto više o svom porjeklu u Istorijskom arhivu Kotor.

Kotor kao Uneskov grad od 1979. godine, kaže Katelan, sa svojom arhivskom građom je izuzetno značajan i privlači pažnju velikog broja turista.

“Imamo česte upite iz inostranstva, putem mailova, telefona, a dolaze i lično kako građani/ke, tako i turisti te pitaju da li mogu istraživati istorijat svoje porodice. Naravno da mogu. Kroz našu građu možemo naći podatke o mnogim ljudima koji su bili na ovim prostorima. Naravno, svako arhivsko istraživanje je jako sporo. U ovom vremenu velike brzine, možda nije interesantno ili je zamorno, a i neizvjesno jer nismo sigurni da li ćemo pronaći podatke. Postoji mogućnost da se nađe dosta podataka o različitim ličnostima, porodici, geneologiji itd.” - objašnjava Katelan.

Opširnije sa načelnikom Istorijskog arhiva Kotor na linku emisije "Naša opština".

 

Tekst i foto: Irena Mačić Đurić

 

Podijeli na: