Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.10.2024
660

KATARINA LIVLJANIĆ O IZVOĐENJU MARULIĆEVIH STIHOVA U MUZIČKO-SCENSKOJ DRAMI: JUDITA I HOLOFERN SU DVA LICA JEDNE OSOBE (AUDIO)

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

Svjetski poznati ansambl “Dialogos” je u okviru novog festivala u Kotoru “Tollite portas” koji je završen minulog vikenda, pod vođstvom prof. dr Katarine Livljanić, vokalne solistkinje i muzikološkinje, publici priredio nesvakidašnji muzički ugođaj inspirisan biblijskom pričom o Juditi i Holofernu.

Jedna od međunarodno priznatih stručnjakinja za izvođenje gregorijanskog korala i srednjovjekovne liturgijske muzike u intervjuu za Radio Kotor pojašnjava da se priča temelji na stihovima čuvenog hrvatskog, renesansnog pjesnika Marka Marulića, odnosno muzičko-scenskoj drami iz 1521. godine.

“Svako od nas u sebi ima ponešto od oba glavna lika. Nešto bahato, što je često gluvo i ne brine za druge, a istovremeno u nama postoji i nešto krhko, u čemu smo svi tanki, a što nerijetko pobijedi. Tako su, zapravo, heroina Judita, skromna udovica s jedne i veliki vojskovođa Holofern sa druge strane, u stvari dva lica jedne osobe. Poruke koje njihova priča donosi je univerzalna, a to je da trebamo više slušati jedni druge, da nije sve samo crno ili bijelo, da ne gušimo i ne zanemarujemo one druge glasove koji u nama takođe često progovaraju”, dodaje naša sagovornica.

Kako navodi, ono što publiku u svim dvoranama i prostorima gdje su do sada nastupali uvijek dirne je činjenica da hrabrost i skromnost mogu savladati bahatost i prividnu moć.

“Ne izvodim srednjovjekovnu muziku zato što je u pitanju  neki stari arhivski repertoar, već zato što sam duboko uvjerena da današnjoj publici može puno toga da kaže. To je muzika koja blaži dušu, iskreno govori i ima prijemčivu energiju”, rekla je Livljanić. 

Podsjetimo, koncertna premijera “Judite”, uz muzičare Albrehta Maurera i Norberta Rodenkirhena, održana je u Londonu, a muzičko-scensko izvođenje u kulturnom centru francuskog gradića Ambronaya. U Hrvatskoj je predstavljena 2007. godine na zadarskim Glazbenim večerima u Sv. Donatu, te na Splitskom ljetu gdje je Livljanić dobila nagradu “Judita”.

“Kreirala sam ovo djelo za današnju publiku. Judita je zapravo današnja vizija muzike Marulićevog doba”, objašnjava ona.   

Dvadeset godina kontinuiranog izvođenja ove biblijske priče u najpoznatijim dvoranama od Splita do New Yorka biće obilježeno 2026. godine, kao i tri decenije postojanja i rada ansambla “Dialogos”.

Kao “Judita”, tako su polako i dugo stvarani njeni prethodni projekti Barlaam, Jozefat, Hekuba.

“Oduvijek svemu pristupam vrlo ozbiljno i temeljno. U muzici sam uporediva, recimo, sa nekim zanatlijom koji jedan par cipela izrađuje godinu dana, ali će na kraju biti predivne i nosiće ih kralj. Sve teže se snalazim u ovom svijetu koji je užurban preko svake mjere, a ja, svojim radom želim poslati drugačiju poruku Ljudi, usporimo. Svakodnevno primamo veliki broj informacija koje nas umaraju i iscrpljuju. Naš ansambl do danas ima 12 cd-ova, snimamo sve naše programe, ali ne radimo hiperprodukciju. To je naš manir”, objasnila je Livljanić. 

U Kotoru je, kaže, nastupala prvi put.

“Dugo sam maštala da posjetim ovaj grad. Kotor ima izuzetno dragocjene srednjovjekovne rukopise, od kojih se neki danas čuvaju u Berlinu, drugi u Sankt Peterburgu, a potiču iz XI i XII  vijeka. Proučavali su ih i strani istraživači koji se bave ovim repertoarom”, dodaje Livljanić koja predaje na prestižnim institucijama, poput, Schola Cantorum Basiliensis, Harvard univerziteta i Sorbone.

Trenutno živi u Švajcarskoj, a u Crnu Goru i Kotor bi se, naglašava, voljela što prije vratiti.

Emisiju možete poslušati na linku Nedjeljni razgovor.

 

Podijeli na: