Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.02.2023
1888

KANDELORA- PRIMJER POŠTOVANJA SVECA KOJEG SLAVI ISTOK I ZAPAD

Uoči proslave zaštitnika grada i Kotorske biskupije-Svetog Tripuna, večeras je proslavljen blagdan Svijećnica, odnosno Kandelora.

U katedrali Svetog Tripuna, prenos relikvijara, svečana Večernja i služba čitanja sa kađenjem svetih moći (mošti), počelo je u 18 sati prema obredniku iz XVI vijeka.
Učestvovalo je šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, koji su za vrijeme čitanja, odnosno pjevanja lekcija iz Martirologija Sv. Tripuna visećim kadionicama na glavnom oltaru kadili položene svete moći.

Bokeljska mornarica pored relikvija u isto vrijeme držala je počasnu stražu.

Podsjetimo, kađenje svetih moći prvi put je zabilježeno u 14. vijeku, u trenutku kada naš grad nije bio ni pod čijim protektoratom. Pretpostavlja se da je u pitanju jedinstven običaj sačuvan danas u čitavom hrišćanskom svijetu. U početku su moći svetog Tripuna kadili samo plemići. Kako se njihova moć vremenom smanjivala, a uzdizala građanska klasa, donesena je odluka da moći ovog sveca-zaštitinika Kotora i Kotorske biskupije, kade građani i plemići.
Za vrijeme Austrougarske uprave uveden je običaj da moći kade i katolici i pravoslavni vjernici. Taj običaj obnovljen je nakon obnove bazilike-katedrale svetog Tripuna 2000. godine, a broj vjernika koji učestvuju u ovoj misi sveden je na šest katolika i isto toliko pravoslavnih. Nekada je bilo više učesnika, jer je i kađenje moći visećim kadionicama na glavnom oltaru iznad položenih svetih moći, trajalo dva do tri sata, pa se trebalo izmijeniti mnogo više ljudi.

Sjutra na dan liturgijske proslave Svetog Tripuna, 3. februara biće dvije svete mise u 10 i u 18 sati. Večernju misu predvodiće kotorski biskup, monsinjor Ivan Štironja. Vanjska proslava, u nedjelju 5. februara počinje od 9 i 30, dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata.


Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: