Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.10.2023
1464

IZLOŽBOM ANDRIJE BLAGOJEVIĆA POČELA DJEČIJA NEDJELJA U KOTORU

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor danas je izložbom likovnih radova, autora Andrije Blagojevića, učenika četvrtog razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti obilježio početak Dječije nedjelje.

Urednica programa za mlade Aleksandra Tomović je pozdravila prisutne i najavila zanimljiv program, namijenjen djeci, koji će se u njihovoj organizaciji održavati do 06. oktobra.

“Cilj obilježavanja je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psiho-socijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima”, kazala je Tomović.
Kako je rekla, Andrija najviše voli da crta olovkom kojom može da dočara svaki detalj.
“Takođe, voli da radi sa uljanim bojama. Najčešći motiv na njegovim slikama su životinje, naročito konji”, navela je  Tomović.
Ovogodišnju Dječiju nedjelju zvaničnio je otvorio predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.
“Zadovoljstvo mi je da na današnji dan govorim i imam priliku da otvorim Dječiju nedjelju. Mogu da kažem da je grad Kotor u proteklih godinu dana uradio nekoliko stvari koje poboljšavaju život djece u gradu. Obnovili smo sva sportska igrališta na teritoriji Opštine Kotor. Ubrzo će gradski park imati nove sprave, što će vjerujem, za svu djecu biti posebno zadovoljstvo, a početkom naredne godine ćemo imati i veliki gradski park. Ono što već mogu da najavim, jeste da ćemo prije, tokom i nakon novogodišnjih praznika imati sadržaje za djecu kakve do sada nismo imali u Kotoru. Namjera i osnovna politika Opštine Kotor je da, pored obilježavanja ove Dječije nedjelje, sve nedjelje u našem gradu budu nedjelje djece”, istakao je Jokić.
Drugari mladog umjetnika Andrije Blagojevića sa njihovim učiteljicama i nastavnicama potrudili su se da uljepšaju otvaranje izložbe. Marijana Ognjanović je svirala na violini, Vasilije Ivović i Mia Filipović  na klaviru, dok je  Petra Veselinović  recitovala  pjesmu “Zvjezda sjajna-Andrija” koju je učiteljica Vesna Popović posvetila  malom umjetniku Andriji:
 
“I dalje blistaj zvjezdo sjajna.
Tvoja djela već su bajna.
Životne sreće budi saputnik,
jer u tebi raste, buja umjetnik.”
 
Andrija Blagojević rođen je 2014. godine u Nikšiću. Interesovanje za crtanjem počinje da pokazuje polaskom u školu.  Povremeno pohađa časove crtanja u Umjetničkom centru u Nikšiću. Sa školom slikanja u Nikšiću imao je dvije grupne izložbe, a u Kotoru je ovo njegova prva, samostalna izložba.

Tekst : Nataša Jotić
Foto. Radio Kotor 

Podijeli na: