Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.09.2024
450

IZLOŽBA VIRTUELNI SLIKARSKI VODIČ KROZ KOTORSKE ZIDINE DUBRAVKE MILIVOJEVIĆ IVANOVIĆ U STAKLENOJ GALERIJI 16. SEPTEMBRA (AUDIO)

 

Izložba “Virtuelni (slikarski) vodič kroz kotorske zidine”, akademske slikarke Dubravke Milivojević Ivanović, biće otvorena u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” u ponedjeljak, 16. septembra sa početkom u 19 sati.

Inspirisana knjigom Jovice Martinovića “Sto kotorskih dragulja”, kreirala je opus slika, a za Radio Kotor ističe da su konstrukcija ovog projekta građevine, odnosno materijalna kulturna baština Kotora.

“To nije puko preslikavanje građevina i nije ista realnost kada se prenese na platno. To više nije samo građevina, već i naš doživljaj, odnos prema njoj, životu, kamenu, ljudima. Odnos prema životu vidi se na svakoj slici, iako je na neki način motiv samo građevina” - objašnjava Milivojević Ivanović.

Slike su formata 60x60 u tehnici akril na platnu.

“Izložba podrazumijeva postavku slika formata 60x60. Odabrala sam ovoga puta taj interesantni kvadratni format.

Od kada živim u Kotoru, a to je nekih tridesetak godina, toliko se divim toj arhitekturi svaki dan kada prolazim njegovim pločnicima, koliko je sve savršeno u toj svojoj harmoniji, kamenu. Nijedna ulica nije pod pravim uglom, niti skoro nijedan zid i upravo me takva kompozicija cijelog grada i života u njemu inspiriše” - napominje naša sagovornica.

Ističe da je fascinirao sam uvod knjige “Sto kotorskih dragulja”.

“Parafraziraću samo jednu rečenicu u kojoj se navodi da Kotor daje mnogo svakome, ali u isto vrijeme i zahtjeva mnogo - u smislu daje mnogo od sebe, od svoje duše, ali i zahtjeva od čovjeka da ako živi u njemu, daje tom gradu iskreno neki dio sebe, te da kada se sve to sastavi od međusobnog davanja i primanja što se tiče grada i ljudi u njemu, stvori se jedan talas dobre energije u gradu. To je ona nematerijalna kulturna baština. Iako ovog puta na slikama predstavljam materijalnu kulturnu baštinu, ovaj dio nematerijalne kulturne baštine je jednako vrijedan. Naše je samo da ga sačuvamo i damo neki svoj doprinos” - poručuje ona.

Pored toga što je akademska slikarka, Milivojević Ivanović je profesorica u školi, a od 2017. godine i turistički vodić.

“Nisam se aktivno bavila tim poslom, ali neku istoriju sam učila i sticala znanje o Kotoru malo po malo. To je bio spoj svega da prenesem na svoja platna” - objašnjava autorka, navodeći da je za svaku od naslikanih građevina osmislila kratak tekst.

“Na taj način će posmatrač šetajući galerijom biti u prilici da u nizu sagleda sve velelepne građevine i da o njima čuje kratku priču.

Šetnja kroz galeriju će u isto vrijeme imati obilježje vodičke ture u jednoj intimnoj varijanti u kojoj će posmatrač biti u mogućnosti da kroz umjetničko stvaralaštvo tj. umjetničko djelo sagleda Kotor.

Cilj mi je da predstavim posmatraču iz svog umjetničkog ugla najljepše djelove Kotora, njegovu viševjekovnu kulturnu baštinu” - ističe Milivojević Ivanović.

Napominje da je projekat ovoga puta samostalno autorsko djelo u odnosu na dva prethodna koji su bili multimedijalni i kolaborativni.

Projekat su podržali: Opština Kotor, Kulturni centar “Nikola Đurković” i Luštica bay.

Opširnije sa Dubravkom Milivojević Ivanović u emisiji “Ljetnje priče” danas od 17 i 15 na gradskim talasima i na linku.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor/IMĐ

 

 

 

 

Podijeli na: