Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.08.2023
1182

IZLOŽBA STEFANA DIMOVSKOG U GRADSKOJ GALERIJI DO 29. AVGUSTA - ŽIVJETI ZAJEDNO I PORED RAZLIČITOSTI

Izložba slika pod nazivom „We are swimming together”, autora Stefana Dimovskog iz Skoplja, otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Kako je za Radio Kotor kazao autor izložbe, kotorskoj likovnoj publici i ostalim posjetiocima predstavljeno je dvadesetak radova rađenih kombinovanom tehnikom akril, pigment i pastel na platnu. Navodi da je na ovoj postavci radio dvije godine.

“Sve ribe koje su predstavljene na mojim radovima imaju formu ljudskog karaktera. Oni su svi različiti. Poruka koju želim da pošaljem jeste da i pored svih različitosti, ljudi trebaju da plivaju zajedno, da čovječanstvo mora da nauči da živi u zajednici i pored različitosti” – ističe Dimovski.

Ovo je njegova prva samostalna izložba u Crnoj Gori, a prošle godine učestvovao je na Festivalu svjetlosti “Zasjaće palaci”.

Izložbu je otvorila Radmila Beća Radulović, direktorica JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Podsjeća da je Dimovski karijeru vrhunskog akvareliste stekao u Francuskoj.  Do sada je učestvovao na nekoliko grupnih izložbi i takođe je izlagao u nekoliko galerija na jugu Francuske. Njegovi radovi se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama u zemljama iz okruženja.

“Sa svojim višestrukim simbolizmom koji riba predstavlja kao motiv kroz čitavu ljudsku genezu, kroz mnoge spomenike, mozaike, od doba antike, ranog hrišćanstva, pa sve do danas, u jednom neprekidnom kontinuitetu riba nas inspiriše i uvijek imamo prema njoj novi pistup i interpretaciju. Ovaj ciklus je upravo ribi posvećen kao motivu i iz nje se rađa jedna nepresušna imaginacija i različitosti interpretacije koja se reflektuje kroz takođe jednu nepresušnu i neočekivanu imaginaciju samog autora” – zapisala je o ovoj izložbi istoričarka umjetnosti Violeta Kalić.

Otvaranju izložbe prisustvovala je Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Izložbu slika “We are swimming together”, autora Stefana Dimovskog iz Skoplja u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 29. avgusta.

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: