Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.08.2024
1152

IZLOŽBA SLIKA USPOMENE ROMANE MILUTIN FABRIS POSVEĆENA KOTORU I DON BRANKU SBUTEGI

Izložba pod nazivom “Uspomene” istaknute dubrovačke slikarke Romane Milutin Fabris otvorena je sinoć u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Događaj je organizovan u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, segmenta Pjaca od slike koji uređuje upravo ova umjetnica.
Postavka prikazuje jedanaest slika, izrađenih tehnikom ulja i akrilika na platnu.

“Romana Milutin Fabris spada u najomiljenije i najuglednije umjetnice Dubrovnika. Svojom vedrinom i ljubaznošću, pa tek onda svojim umjetninama, gospođa Fabris je oplemenila naš dnevni životni prostor”, kazao je istoričar umjetnosti Miljan Živković, te ispred Pomorskog muzeja pozdravio prisutne ljubitelje umjetnosti.

Slikarka se zahvalila na velikoj posjećenosti, cijeloj organizaciji, posebno na pozivu da izlaže u Kotoru.

“Ja sam htjela, ne znam da li ćete vi vidjeti u njima, da je puno cvijeća, sunca i zlata. Izložba je posvećena Kotoru i don Branku Sbutegi”, rekla je Milutin Fabris.

Prof. dr. Antun Sbutega naglasio je da mu je velika čast što ima priliku da govori na otvaranju izložbe poznate dubrovačke i hrvatske slikarke, ali i dugogodišnje prijateljice.

“Romana je izlagala u Kotoru prije sedamnaest godina, odnosno 2007. godine u Gradskoj galeriji. Svaka njena izložba je izuzetan estetski ugođaj”, naveo je Sbutega, te dodao da “Kotor i Dubrovnik, dva susjedna grada, ne povezuje samo geografska bliskost, već izuzetno duga i bogata povijest”.

Dubrovnik kao inspiracija autorke i njena vezanost za Kotor prepliću se na slikama gdje je grad glavni motiv.

“Kada govorimo o uspomenama, mislimo na neka prijatna sjećanja koja želimo da oživimo i koja izazivaju u nama nostalgiju. Umjetnost u cjelini je, uključujući i likovnu, zapravo pokušaj spašavanja sjećanja, odnosno uspomena od nestajanja u ambisu vremena. Romana slika Dubrovnik i stalno ga iznova spašava od onoga što nestaje, a isto tako se sjeća Boke i Kotora. Ono što je posebno interesantno, jeste da je Romanino slikarstvo urbano. Ona prikazuje grad u svim njegovim fizičkim elementima, od bedema, utvrda, trgova, ulica, katedrala, dok cvijeće na slikama izražava vitalitet grada”, pojasnio je Sbutega, naglasivši da autorkino slikarstvo nije samo fizički prikaz grada, već ga dočarava i u njegovoj metafizičkoj i metaistorijskoj dimenziji.

Ukazao je na značaj i karakter slikarstva umjetnice koja u svom radu prikazuje idealan grad.  

“Kotor je grad u Crnoj Gori sa najdužom istorijom, sa najvećim kulturnim nasljeđem i grad koji je trostruko na listi UNESCO-ve materijalne i nematerijalne kulturna baštine”, naveo je Sbutega i dodao da “Romanino slikarstvo pokazuje na estetsku suštinu grada, ali i njegovo civilizacijsko značenje. Podsjeća da su i Kotor i Dubrovnik mediteranski, evropski i svjetski gradovi, a ne samo turistička atrakcija.”

Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Splitu i Zagrebu, Romana Milutin Fabris je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Kao stipendistkinja austrijske vlade pohađala je Ljetnju akademiju za likovne umjetnosti u Salcburgu i učila kod poznatog majstora Oskara Kokoške. Imala je više od stotinu samostalnih izložbi. Od 1964. godine učestvovala je u više od stotinu pedeset kolektivnih izložbi, kako u Hrvatskoj, tako i u inostranstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Udruženja likovnih umjetnika primijenjene  umjetnosti i dizajna (ULUPUD).

Tekst: Nataša Jotić
Foro: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: