Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.09.2021
555

IZLOŽBA SLIKA RANI RAJ NEDELJKA SIMANIĆA U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR DO 7. OKTOBRA

 

Izložba slika akademskog slikara Nedeljka Simanića pod nazivom “Rani raj” sinoć je otvorena u Gradskoj galeriji Kotor.

“Osobenost Simanićevog stvaralaštva jeste istrajavanje na sada već klasičnom slikarstvu, ekspresija u načinu gradnje slike, realizam trenutne fotografije uz  izbor motiva na kojima je izražen  ciničan odnos prema stvarnost”, rekao je, otvarajući izložbu, galerista Milenko Premović.

Prema njegovim riječima, Simanić stvara u duhu figurativnog neoekspresionizma.

“Predstavljenim slikama autor vraća na etičko-metafizički teren pred slikom Adama i Eve, samim nazivom provocira mnoga pitanja, dovodeći se u vezu sa biblijskim predanjem. On je po svojoj prirodi antropocentričan jer mu je klasična Grčka i kult mladosti osnova. Pratimo ga u umjetnosti Rima, renesanse, moderne, sve do današnjeg dana. Laicima  korišćenje fotografije kao predloška izgleda kao novija pojava, pitam se, da li je tako. Jan Van Ajk  je među prvima radio u  tehnici uljanog slikarstva  i na njegovim slikama je  na zanimljiv način opisan  proces gradnje slike. Prisustvo sfernog ogledala slično objektivu na portretu Arnolfinijevih odgonetnulo je način na koji je građena slika uz pomoć preteče foto procesa /kamere opskure. Sinteza fotografije i crteža/slike, dakle, nije novost već potvrda kontinuiteta korištenja tehnoloskih inovacija  od renesanse do danas. Kod Simanića u koloritu neonske obojenosti naslućujemo fotografski predložak sa koga je skinuta kompozicija”, pojasnio je Premović.

Autor izložbe Nedeljko Simanić je istakao da je pošavši od zadate teme, a to je u ovom slučaju slikarski postupak američkog slikara Erika Fušla, jednog od najznačajnijih predstavnika tzv. Nove figuracije, postavio u domaći kontekst Fišlovu tezu o američkom kasnom raju (Late paradise) koji sugeriše misao na zalazak ili propast mita o američkom snu.

“Slikajući svoje motive američkog predgrađa, život više srednje klase, motive plaža, Fišl metodom banalizacije nastoji ukazati na ispraznost, izolovanost, samoću pojedinca u masi i svu prazninu jednog ogoljenog merkantilističkog društva koje se vehementno survava u ogoljenu materijalističku paradigmu. Naizgled prozaične, u svojoj biti banalne i na prvi pogled zaigrane i lepršave, slike hedonističkog uživanja koje se odvijaju u okviru gusto napučenog toposa plaže svjedoče o toj istoj ispražnjenosti i nepostojanju bilo kakvog transcendirajućeg smisla. Radi se, dakle, o Ranom raju, zapravo o duhu praznine koji smo osvojili i usvojjili od famozne prekookeanske civilizacije i koja svoju pustočešu radijaciju širi u nedogled”,  kazao je autor.

Podsjetimo, Nedeljko Simanić rođen je u Sarajevu 1966. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završava u istom gradu, a studije sikarstva na Likovnoj akademiji u Trebinju u klasi profesora Sava Pekovića.

Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u regionu, a takođe je bio učesnik nekoliko likovnih kolonija u Bosni i Srbiji. Ovo je njegovo treće samostalno predstavljanje u Crnoj Gori.

Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama širom svijeta.

Dijapazon njegovog likovnog izraza kreće se od impresionističkih predstava mediteranskog podneblja do velikih kompozicija u duhu figurativnog neoekspresionizma.

Živi i radi u Boki Kotorskoj.  

Izložbu slika “Rani raj”, akademskog slikara Nedeljka Simanića  u Gradskoj galeriji Kotor, zainteresovani mogu pogledati do 7. oktobra.

 

 

Podijeli na: