Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.08.2024
512

IZLOŽBA SLIKA MILENKA PERIĆA - ODA LJEPOTI I ŽIVOTU

Izložba slika Milenka Perića, majstora magičnog realizma otvorena je sinoć u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Izložbu, koju čini dvadesetak radova, otvorila je muzejska savjetnica, istoričarka umjetnosti Radojka Abramović.

“Majstor tzv. magičnog realizma, hiperrealizma, fotorealizma, kao što su samo neka od brojnih autorovih usmjerenja, Milenko Perić u svojim likovnim zapisima bravuroznim, minucioznim potezima četkice,  bilježi svijet pod morem, onog na pučini, arhitekturu, pejzaže, životinjske figure, balerine, socijalne motive. Njegov likovni dnevnik doslovno imitira oblike iz prirode, pa ipak je jedinsten, samosvojan, neponovljiv, jer od njega gradi simbolične predstave, prezentuje ono što prija oku ili emituje poruku. Ovdje ćemo se susresti sa svijetom tišine, bezvremenskog, ali i pokretnim, svjetlom, toplinom, koloritom koji zaustavlja dah. Sve ono što običan posmatrač vidi budnim okom, on prikazuje vizurom maestralnog umjetnika koji do detalja spekuliše paletom boja i kistom” – navodi Abramović.

Svoj susret sa umjetnošću, kaže, umjetnik duguje sebi samom, samoinicijativnom ličnom slikarskom nadahnuću, a za njegovo umjetničko sazrijevanje zahvalnost duguje maestralnom doajenu hiperrealizma Draganu Maleševiću Tapiju, u čijoj školi je dorađivao svoj umjetnički opus, te je Perić pod budnim kritičkim okom velikog majstora svog učitelja, mijenjao detalje i usavršavao slikarske radove.

“Kao okom objektiva Milenko Perić je zaustavio trenutak u vremenu, pokret, priču, život običnog, često marginalizovanog čovjeka, motiv iz prirode. Njegov galeb u letu nad osamom mora blizu suve stijene, graciozna balerina zaustavljenog, umjetnički nadahnutog pokreta-samo su bljesak, ljepota zarobljenog trena. Ovaj Beograđanin izvanredan je slikar Mediterana, priobalnog pejzaža. Njegov đardin, sa karakterističnim žarom, starinskom kamenom posudom za čuvanje ulja, usamljena maslina na livadi posutoj cvijećem, pošumljeno brdo i beskrajno plavetnilo mora i neba, scenom koja se nadovezuje na njegov Mediteran, pregršt livadskog cvijeća, mirisne lavande i niski prevoj sa razlistanim krošnjama, pejzaž neoskrnavljen ljudskom rukom i nebrigom - praznik su za oči i dušu. Maribus platno sa protagonistom priče, mornarom, ribarom koji ležerno stoji na obali mora, a u pozadini ga plankira izvanredna primorska scena, barka u plićaku kamenite spjaže, kameno ostrvce sa razrušenom crkvicom i brdoviti pejzaž u pozadini koji uranja u more - malo je preostalo ovakvih oaza ispunjenih ljepotom i mirom, a na slici Posejdonova igra plovi reljef na granici mora i neba morskim bespućem pod olujnim nebom. Ali drama nije toliko zastršujuća, jer su lazutne boje preovladale platnom i razbile iluziju strašne olujne stihije” – naglašava Abramović i dodaje da Perićevo platno izgleda kao djelo nekog nadahnutog mariniste 19. vijeka.

“Pred otvorenim prozorom starog zdanja pruža se vidik na zaliv smaragdno plave boje, brdo u pozadini i plavo prozračno nebo. Ovaj dirljiv, nostalgičan motiv simbioza je djela ljudske ruke i prirode, dar božanskog stvoritelja. Likovni zapisi slikara Milenka Perića repertoar su narativnih scena, ljudi, predjela, životinja, svijeta mora koji fasciniraju svojom realnošću, a ipak emituju univerzalnu poruku - svojevrsnu odu ljepoti i životu” – ističe Abramović.

Autor je pozdravio prisutne, a program je vodila Dijana Đurašković.

Milenko Perić, beogradski slikar rođen je u Zemunu 1980. godine. Po završetku srednje škole 1999. godine počinje ozbiljno da se bavi slikarstvom i počinje da radi isključivo tehnikom ulje na platnu, hiperrealno.

Milenko Perić iza sebe ima preko deset samostalnih izložbi.

Živi i radi u Beogradu.

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor/IMĐ

Podijeli na: