Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.08.2022
737

IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA IT’S NOT ALL BLACK U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR DO 7. SEPTEMBRA

Izložba slika i skulptura pod nazivom IT’S NOT ALL BLACK Une Novosel i Jelene Božović-Đorđević otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.
Monumentalna platna i portreti ličnosti koje su obilježile kulturno-umjetničku scenu savremenog svijeta zamišljeni su i realizovani tako da čine jedinstvenu likovnu cjelinu.
Novosel je podsjetila da je izložba prezentovana 2019. godine u Beogradu. Zbog pandemije koronavirusa, kaže, nisu bile u mogućnosti da je predstave i u drugim galerijama.

“Imale smo jaku želju da izlažemo i na drugim mjestima, s obzirom na to da je u Beogradu bila veoma posjećena i da se radi o kvalitetnoj postavci. Željele smo da je predstavimo u regionu i činilo nam se da je Gradska galerija u Kotoru pravo mjesto da ona nastavi da živi, te da predstavimo publici naš rad”, pojašnjava Novosel.

Radi se o djelima koja su, napominje, nastajala godinama.
Božović-Đorđević je, kaže, inspiraciju pronašla u samom nazivu izložbe.

“Kada prevedemo na srpski jezik Nije sve tako crno, u današnje vrijeme ,kada smo bombardovani ispraznošću u kojoj živimo, treba samo malo da se okrenemo i pogledamo sve te ljude koji nam pokazuju da nije sve baš tako crno. I onda smo napravile korelaciju između Unine apstrakne slike kao apstrakne misli, od čega su polazili svi veliki umovi. Spojile smo QR kodom u neku treću dimenziju i zapravo pokazale da čovječanstvo nikada nije daleko od one punoće izraza, te da se u toj praznini uvijek krije poneka iskrica koju će danas-sjutra ovdje da prikaže neko drugi, kao što smo mi to uradila”, objašnjava Božović-Đorđević.

Za Novosel je jako važna interakcija sa publikom na izložbi. Najbolje je, ocjenjuje ona, kada svako za sebe procijeni, doživi i pročita njene radove.

“Postoje naravno nazivi radova, takođe vidimo i kako izgledaju Jelenini portreti. Ali svako može da ih doživi individualno, bez nametanja našeg stava ili prožimanja”, ističe Novosel.

Saradnja slikarke Novosel i vajarke Božović-Đorđević započinje 2017. godine zajedničkim angažmanom kod istog kolekcionara, gdje se i rađa ideja o spajanju senzibiliteta i zajedničkom izlaganju.

“Slike Une Novosel su apstraktne kompozicije velikih formata. U njenom slikarstvu osjeća se duh koji je prožimao djela Marka Rotka, Alberta Buria, Vilema de Koninga, Antonija Tapijesija. To su platna koja zrače snagom, izražajnošću, ekspresijom pretočenom u čistu emociju”, zapisala je, između ostalog, Božović o Uninom stvaralaštvu, u katalogu koji prati ovu izložbu.

Prema riječima Novosel, skulpture Jelene Božović Đorđević su reljefne i trodimenzionalne figuralne, memorijalne kompozicije velikih i prirodnih dimenzija.

“Može nam se činiti da se radi o pukoj figuraciji, gdje je kadkad sve rečeno, međutim, morala bih da izdvojim da njene skulpture karakteriše, pored interakcije u fizičkom smislu, duboka interaktivna misao od skulpture do posmatrača i obrnuto. Ona se bavi u vizuelnom smislu figuracijom, ali ja bih izdvojila da iza istog leži srž prethodno dobro promišljene misli i od iste, kroz ekspresivno izmodelovane skulpture, cjelina kojom kroz određenu ličnost prikaže čistu emociju”, navodi Novosel.

Jelena Božović Đorđević, (Beograd 10. jul 1983.) srpska je vajarka i doktor umjetnosti. Diplomirala je, magistrala i doktorirala  vajarstvo na katedri za primenjeno vajastvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na deset samostalnih i više kolektivnih izložbi.
Autorka je brojnih spomeničkih skulptura. Živi i radi u Beogradu.

Una Novosel, (Beograd, 11. februar 1988.) srpska је umjetnica savremene umjetnosti 21. vijeka. Pripada mlađoj generaciji slikara enformela i ekspresionizma. Njeno slikarstvo je prepoznatljivo po slikama velikih dimenzija u monohromatskom pristupu. Pored upotrebe akrilnih boja, koristi razne sekundarne materijale kao što su kese, pijesak, kamenčići, plastika, metal i drugo. Djela ove umjetnice govore u razvijanju svijesti o problematici ekologije.

Izložbu slika i skulptura IT’S NOT ALL BLACK Une Novosel i Jelene Božović-Đorđević u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 7. septembra ove godine.
 
Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor
 

Podijeli na: