Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.07.2023
575

IZLOŽBA SKULPTURA JANKA PETROVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI DO 17. AVGUSTA

Izložba skulptura Janka Petrovića iz Zagreba otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.
Kako je kazao galerista Milenko Premović, akademski umjetnik, ovo je Petrovićevo prvo predstavljanje u Crnoj Gori.

“Svojevremeno je Konstantin Brankuši rekao: Težnja ka jednostavnosti vodi ka praobliku iz kojeg nastaje život, bilo da je u pitanju oblik sjemena, ploda ili tome slično. Autor je zadržao način stilizacije kojim predmete dovodi do simbola, eksponirajući prirodne oblike u konveksne i ravne mesingane blještave odraze u kontrastu sa matiranom tamnom podlogom. Tu naslućujemo moguće odgovore o kakvoj se metamorfozi radi, a sa sigurnošću nam može reći samo autor” – navodi Premović.

Kako ističe autor, izložba u Gradskoj galeriji predstavlja njegovo prvo predstavljanje publici van Hrvatske.

Pozvao je prisutne na užitak promatranja, da svako pokuša nešto pronaći u njegovim skulpturama. Zahvalio se Gradskoj galeriji na gostoprimstvu.

“Srećan sam što sam ovdje prvi put van Hrrvatske. Imam sreću što je moja porodica došla sa mnom, tako da je ovo jedna porodična izložba koja je namijenjena i posvećena njima” – kaže Petrović.

Kako je o Petrovićevom stvaralaštvu zapisao Daniel Zec, “od 2009. godine esecijalni motiv njegovog kiparskog imaginarijuma i njegov osnovni prateći oblik je isti - variran uglavnom zoomorfnim oblicima entomološke inspiracije, usresređen je na pojednostavljeni, stilizovani oblik hitina, kukaca, kornjaša, na buboliki oblik redukovan na ovalni obris trupa bez nogu i glave, na egzoskelet što reminiscira oklop, kacigu i štit.
Oblici iz prirode bili su nadahnuće za formalna istraživanja u mediju skulpture. Fascinacija životom oblika svijeta prirode – ili razredom ineskata – nije prelazila u naturalističke opservacije. Prvenstveno je to bila fascinacija formom i metaforičkim potencijalom prikaza, u tom smislu konkretan je motiv nebitan, kako opažaju Petrovićevi kritičari – insekt je polazište, postupnim apstrahiranjem sveden je na karakterističan znak. Punoća i utisak mase, statična zatvorenost volumena ovalnih obrisa i kontinuirana obrisna linija bili su glavna izražajna sredstva kiparske forme tih prošlih Petrovićevih plastika, a samim tim i načelo suprotstavljanja dvaju polova različito obrađenih površina: tekstura različito receptivnih na učinke svjetlosti i različito haptički podatnih, na onu tamno patiniranu, grubu, hrapavu i izbrazdanu i onu kalotastu, savršeno glatku I metalno sjajnu, koja reflektuje prostor što je okružuje.”

Izložbu skulptura Janka Petrovića iz Zagreba u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 17. avgusta.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor



 

Podijeli na: