Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.09.2023
861

IZLOŽBA SINGULARITETI DO 11. OKTOBRA U GRADSKOJ GALERIJI KOTOR

Izložba radova pod nazivom “Singulariteti” Hane Belobrk iz Rijeke i Ensara Hadžića Buxhoevedena iz Sarajeva, otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Direktorka Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor Radmila Beća Radulović otvorila je izložbu, istakavši da su umjetnici, iako mladi, svojim djelima i sinergijom pokazali umjetničku zrelost.
„Koncept ove izložbe osmišljen je kao kolaboracija Hane i Ensara. Oni se nalaze u nekom prelaznom periodu između tradicionalnih vrijednosti i doba tehnologije. Oba umjetnika svoja djela stvaraju pod uticajem različitih kulturoloških vrijednosti, brzine tehnološkog napretka, te medija kojm se izražavaju“, kazala je Radulović.
Hana Belobrk je rođena 25.06.2000. godine u Koprivnici. Osnovno i srednje obrazovanje stiče u rodnom gradu, nakon čega upisuje Akademiju primijenjenih umjentosti u Rijeci 2019. Trenutno je na završnoj godini diplomskog studija na smjeru slikarstvo. Pored svakodnevnog slikarskog angažmana, Hana se pronalazi i snalazi jednako vješto u filmu, skulpturi i stripu. Autorka je dva krakratkometražna filma: RIbirht i Škampfrotacija i dokumentarnog filma o umjetniku Vlatku Vinceku
Javnosti se predstavila kao strip crtačica na StreetArt Festivalu, a učestvovala je   i na Bijenalu Scenskih Dizajnera u Novom Sadu.
Ensar Hadžić Buxhoeveden, rođen 29. 06. 1996. godine u Sarajevu. Završio je Akadamiju likovnih umjetnosti na odsjeku grafika  u Sarajevu, a trenutno je na master studiju istoga smjera. Pored studija, aktivni je volonter i član u međunarodnoj organizaciji “Nova Akropola”, “La Benevolencija” i član je “Jevrejskog omladinskog kluba” u Sarajevu. U dosadašnjem periodu ostvario je 11 samostalnih, i preko dvadeset kolektivnih izložbi.
„Ensar koristi tehniku bakropisa i ta je tehnika stavljena u odnos sa digitalnom tehnikom vektorske grafike koju je Hana primijenila na njegovim bakropisima. Njihovim miješanjem dobijaju se rezultati uznemirujućeg, magičnog i surealnog karaktera. Sukob između tradicionalnih i savremenih načina izražavanja prikazuje se kroz spajanje dva različita stila. Digitalnim kolažiranjem, koje je Hana odradila, te multimedijskim ukrštanjem i preplitanjem različitih stilskih i žanrovskih karakteristika iznašli su jednu novu dimenziju likovnog djela koje, ako gledamo tematski i pojedinačno, ima potpuno drugačija značenja i narative“, zaključila je Radmila Beća Radulović.
Zainteresovani/e izložbu mogu pogledati do 11. oktobra u Gradskoj galeriji Kotor.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: