Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.12.2019
521

IZLOŽBA SEKURA DOMO U GRADSKOJ GALERIJI DO 31. DECEMBRA

Izložba grafika SEKURA DOMO dr Slobodana Radojkovića, akademskog grafičara iz Niša otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Starom gradu.

Prisutne je ispred Gradske galerije Kotor pozdravila istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac, galeristkinja.

Izložbu je otvorio akademski umjetnik Bojan Živić.

“Slobodan Radojković se u Kotoru publici predstavlja kombinacijom objekta, crteža i grafika iz ciklusa Mreže i konobe.

U crtežima galerijskog formata, snažnog izraza na sebi svojstven način, bavi se istraživanjem energičnih linijskih snopova prepletenim putanjama koje rezultiraju intezivnim zasićenjem oblikovanim raznovrsnim crtačkim sredstvima.

U permanentnom istraživanju i potrebi za definisanjem i stalnim preispitivanjem svojih estetskih stavova, Slobodan Radojković dostiže izuzetno viskok profesionalni nivo.

On grafičku matricu u potpunosti poistovjećuje sa drvenom podlogom, pa i papirom, pri čemu zadržava svu neophodnu neposrednost. Radovi koji čine ovu postovku doktora umjetnosti Slobodana Radojkovića načinjeni su jasnim jezikom uz odmjereno korišćenje metafora. Izloženi crteži i grafike zrela su liovna igra puna znakovnog simbolizma i nostalgičnih predstava autora. Njima potvrđuje stalnu potrebu traganja za odgovorima na pitanja likovnosti i estetike” – navodi Živić.

Zahvalnost Gradskoj galeriji što je svoje radove mogao da izloži u gradu bogatom istorijom izrazio je sam autor.

Izložbu Slobodana Radojkovića u Gradskog galeriji Kotor svi zainteresovani mogu pogledati do 31. decembra.

„Slobodan Radojković je rođen 1967. godine u Nišu. Diplomirao je na grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti u Skoplju. Postdiplomske studije grafike i Doktorske umjetničke studije završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Nišu radi u zvanju vanrednog profesora. Član je ULUS-a od 1993. godine. Do sada je imao tridesetak samostalnih i preko dvije stotine kolektivnih izložbi u zemlji i širom Evrope. Prvi put izlaže u Crnoj Gori i Kotoru” – saopštavaju iz Gradske galerije Kotor.

 

 

Podijeli na: