Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.09.2021
391

IZLOŽBA RADOVA ŠTIĆENICA BOLNICE, NASTALIH U OKVIRU PROJEKTA „ART TERAPIJA“

Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran je u septembru započeo II fazu implementacije projekta “Art terapija”, u okviru kojeg, profesori i studenti ovog fakulteta zajedno sa osobljem Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, učestvuju u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije.

Kako je danas saopšteno Radio Kotoru, Art terapija se sprovodi u prostorijama SB Dobrota od jula ove godine, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima.

Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koriste se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima.

Art terapija se zasniva prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanja ove vrste pomoći.

S obzirom na to da je projekat Art terapija dio ovogodišnjeg obilježavanja manifestacije Dani evropske baštine sa temom „Heritage: All inclusive-Baština otvorena za sve”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univeziteta „Mediteran“, ZU Dobrota će u sklopu pomenute manifestacije realizovati izložbu radova štićenica ove ustanove.

Izložba će biti svečano otvorena večeras (četvrtak 30. septembar) u 19 sati, u prostorijama JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ (Staklena galerija).

U okviru pomenute izložbe biće prikazano više radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, nastalih tokom kreativnih radionica, a izložbu će otvoriti prof. Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti i Vladimir Bujišić, direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.

Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat “Art terapija” ima za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika i bolnice u Dobroti kao jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori.

Takođe, projekat koji podrazumijeva višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, ima za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom.

Planirano je da projekat traje godinu dana, a njegovu implementaciju su podržali Univerzitet Mediteran, SB Dobrota, Opština Kotor i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Podijeli na: