Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

31.08.2023
896

IZLOŽBA RADOVA AKADEMSKE VAJARKE SAVINE RAŽNATOVIĆ OD DANAS U GRADSKOJ GALERIJI

Izložba radova akademske vajarke, Savine Ražnatović, biće otvorena večeras (četvrtak, 31. avgust) u 20 sati u Gradskoj galeriji Kotor.
Savina Ražnatović, rođena 27. januara 1993. godine na Cetinju. Imala je privilegiju da odrasta uz oba roditelja konzervatora koji su posvećeno radili na očuvanju spomenika kulture širom bivše Jugoslavije.

To je bila atmosfera koja je značajno uticala na nju, jer je već u ranoj mladosti shvatila značaj umjetnosti kao odraza društva, istorije i identiteta. Iako je prvobitno planirala karijeru u modnom dizajnu, životni put ju je odveo u sasvim drugom pravcu. Prvobitno je studirala modni dizajn u Rimu, potom u Beogradu, ali sudbina je vratila na Cetinje, gde je započela studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti i diplomirala 2021. godine. Njen diplomski rad pod nazivom “Berešit” predstavlja prekretnicu u njenom umetničkom izražavanju. Inspirisan je Jevrejskim misticizmom i predstavlja njeno razumevanje ovih tema kroz kolekciju tekstilnih skulptura i apstraktnih radova. Nakon završetka studija, radila je u OJU “Muzeji” Kotor, gde je stvarala komercijalne replike muzejskih eksponata od recikliranog papira. Takođe, pratila je korake svojih roditelja baveći se poslovima restauracije i konzervacije kulturnih dobara. Međutim, uz veliko poštovanje prema konzervaciji, osjećala je da je njeno pravo zvanje umjetnost i odlučila je da se potpuno posveti svom umjetničkom radu. Ne vezujući se strogo za jedan medij, trenutno eskperimentiše sa kolažima i digitalnom umjetnosti. Njena inspiracija proizlazi iz fascinacije skrivenim, nesvjesnim i metafizičkim aspektima postojanja. Njeno umjetničko istraživanje analizira nastanak svijeta, postojanje i sve ono što je nevidljivo, mistično, ali osjećajno. Vjeruje da umjetnost nije samo konačan proizvod, već i proces stvaranja. Naglasak stavlja na energiju i misao koja je prisutna tokom stvaranja umjetničkog djela. Trenutno je upisana na Master studije slikarstva i digitalne umjetnosti na Academia di belle arti Aldo Gali u Como, Italija. Njeni planovi uključuju nastavak istraživanja digitalnih medija i uvođenje crnogorske publike u nove svjetove umetnosti koji tek dolaze. Njeno umjetničko putovanje obećava mnogo iznenađenja i novih stvaralačkih poduhvata.

Gradska galerija Kotor
 

 

Podijeli na: