Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2023
417

IZLOŽBA RADOVA ACA MITROVIĆA I VERE VIRIJEVIĆ MITROVIĆ U GRADSKOJ GALERIJI DO 14. FEBRUARA

Izložba radova Aca Mitrovića i Vere Virijević Mitrović otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio galerista Milenko Premović.

“Nalazimo se na mjestu susreta dvoje umjetnika, mjestu sureta vode, boje i kamena, od boje ka crtežu i od studioznog crteža ka složenoj izvedbi u materijalu. Kada govorimo o nečijoj biografiji krećemo od polazne tačke, a to je mjesto rođenja, slijede važna mjesta, ciljevi, projektovane tačke i tačke spajanja, važni sureti, mjesta , gradovi, ljudi i svim tim tačkama formira se linija jednog života, života slikara. Polazne tačke su različite, ciljevi takođe, a mjesta susreta su najznačajnija jer ona daju oblik i preusmjeravaju tok. Tačka obično dolazi na kraju. U načinu gradnje crteža – slike Aca Mitrovića, tačka je glavno uporište iz koga kreće eksplozija i front različite obojenosti, gdje vodena boja od jarkog usijanja nestaje u meandrima u kojima nastaje crtež. Dok su ovdje ti zemljani tonovi skamenjeni u ispucalu mozaičku formu od sitnih obojenih kockica. Veri je kvadratni oblik bojenog kamenčića uslovio drugu perspektivu i zahtjevniji proces gradnje mozaika koji su svoje mjesto našli u brojnim javnim prostorima. Ovo je sažeta priča Aca Mitrovića i Vere Virijević Mitrović, umjetnika koji nam dolaze iz Srbije, iz Kraljeva, kraljevske Žiče i Prokuplja, do Kotora grada kraljeva. I eto još jedne tačke susreta, a riječ je o zlatnom 13. i 14. vijeku koji istorijski i kulturno spaja ova mjesta. A svjedoci smo večeras i nas. Upravo boje fresaka i arhitektura prostora uticala je na ove umjetnike da se na svoj način posvete slikarstvu. Da napomenem da su ove biografije obogaćene jednom skladnom sedmočlanom porodicom” – kazao je Premović, proglasivši izložbu otvorenom. 

Dobrodošlicu je prisutnima poželjela umjetnica Vera Virijević Mitrović. 

“Nama je čast da u ovako istorijski bogatom i duhovno punom gradu izlažemo. Ovo je nama prvi izlazak sa svojim radovima van granica naše zemlje, tačnije u prijateljsku i blisku nam Crnu Goru, odakle su i naši korijeni. Željeli smo izložbi da damo radni naziv Povratak korijenima, korijenima života, naše umjetničke inspiracije, samim tim što u mojim radovima dominiraju simboli mora, gdje je i more izvor života. U Acovim radovima to je više neka lirska apstrakcija koja je prouzrokovana njegovom izrazitom osjećajnošću, ljudskom toplinom, a kod mene je ipak taj rodoljubivi pristup kamenu, nešto što me kao umjetnika definiše. Mnogo toga emotivnog je nabijeno u našem iskoraku u Kotor i jako nam znači ova izložba. Zahvaljujem se organizatorima što su nas žirirali i prihvatili za ovaj prostor” – ističe Virijević Mitrović. 

Vera Virijević Mitrović (Prokuplje, 1980.) diplomirala je 2003, magistrirala 2006. godine na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu; trenutno na doktorskim akademskim studijama istog fakulteta. Realizovala je veći broj radova u javnom prostoru (konak Sopoćana, Merkur, Vrnjačka Banja, Gradska bolnica, Prokuplje i dr.) i devetnaest samostalnih izložbi. Zaposlena je na Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija u Nišu. Majka je petoro djece. 

Aco Mitrović (Kraljevo, 1979.) završio je Srednju umetničku školu “Đorđe Krstić” u Nišu 1998. godine, Akademiju likovnih umjetnosti 2005. u Trebinju, postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine. Član je ULUS-a od 2010. godine. Realizovao je 17 samostalnih, te učestvovao na preko stotinu grupnih izložbi i likovnih kolonija. Nagrađivan je više puta u oblasti crteža i slikarstva. 

Otvaranju izložbe prisustvovala je sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac. 

Izložbu radova Aca Mitrovića i Vere Virjević Mitrović u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 14. februara. 

Opširniji razgovor sa umjetnicima poslušajte u jednoj od narednih emisija “Katareo” koja je na programu utorkom od 17 sati i 15 minuta.

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: