Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.07.2020
1185

IZLOŽBA PARTENZA U KULTURNOM CENTRU DO 20. JULA

Izložba “Partenza” hrvatske umjetnice Renate Poljak otvorena je večeras u atrijumu JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

Izložba se organizuje u oviru kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ koji se održava pod pokroviteljstvima Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a pokrenut je s namjerom edukacije jačanja prijateljstva i povjerenja.

Prisutnima su se obratili: Veselko Grubišić - konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Boris Bastijančić - savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja, Zvonimir Deković - predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Sanja Putica - ambasadorka projekta i Marina Dulović – sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti u opštini Kotor.

Ovaj projekat razmjenjuje elemente kulturne baštine i suživota bokeljskih Hrvata, građana Crne Gore i Hrvatske.

“Partenza je naziv izložbe kojom umjetnica govori o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva, o fragilnosti ljudske egzistencije, kroz priču o odlasku, isčekivanju i razdvojenosti uslovljene migracijama. Izložba je inspirisana životnom pričom autoričine prabake Bračanke koja je čekala svog supruga sa putovanja u Čile, ali se on nikada nije vratio. Središnji dio izložbe predstavlja video-instalacija, video-film Partenza, okružen istoimenim i tematski autentičnom autorskom serijom od osam foto-kolaža. Umjetnica ostaje vjerna svom prepoznatljivom izražaju koji karakterišu socijalno-političke konotacije i sugestivan autoričin angažman” – kazali su suorganizatori izložbe.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković kazao je da je izložba “Partenza” Renate Poljak događaj od prvorazredne umjetničke vrijednosti.

“Kod mene izaziva emocionalan odnos prisjećanja na činjenicu da je tu istu istorijsku sudbinu dijelila cijela istočna strana Jadrana, dakle Dalmacija i Boka Kotorska. Prva asocijacija, kada sam pročitao naziv izložbe, bilo je ostrvo Gospe od Škrpjela i mitski goblen Hijacinde Kunjić kojeg je vezla punih 25 godina, dok je čekala svog supruga koji se nije vratio sa partence” – kaže Deković, navodeći da su naši prostori obilježeni stalnim partencama, ali i subinama onih koji su čekali članove svoje porodice da se vrate kućama.  

“Zahvaljujem gospođi Renati Poljak što je ovom izložbom sa znakovitim naslovom potakla da se još jednom spomenu sve naše partence, ali i da se odgovori potaknu na nezaborav onih koji su morali otići, jer je odlazak bio jedina prihvatljiva opcija” – ističe Deković.

 

Ambasadorka projekta Sanja Putica, koja je već nekoliko godina u kontinuitetu dio projekta “Putevima bokeljskih Hrvata” govorila je o izložbi, ali i samom projektu.

 

“Njene slike su, za mene kao ženu, nostalgične i tužne, ali nas poučavaju o našoj istoriji i uče sigurno onome što ne smijemo dopustiti u našoj budućnosti.

Projekat Putevima bokeljskih Hrvata iz godine u godinu dokazuje da entuzijazam pojedinaca može prerasti u međudržavne projekte, da se na temeljima kulture i baštine i te kako mogu povezati države i da Republika Hrvatska i te kako podržava sva evropska nastojanja Crne Gore i otvara joj vrata, zahvaljujući pri tom za sve ono što Crna Gora radi na unaprijeđenju položaja Hrvata ovdje” – ocjenjuje Putica.

 

U ime predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića i u svoje lično ime prisutne je pozdravila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.

“Svi mi koji živimo uz more dobro znamo šta znači partenca. Kada brod zatrubi tri puta, znači da odlazi. Partenca može biti jutarnja, dnevna, večernja, ljetnja, zimska. Partenca sa povratkom uvijek je ta želja da onaj koji je otišao se i vrati” – kaže Dulović.

Ona je govorila i o bokeljskoj pjesmi koju su, kako ističe, migracijama iz Dalmacije donijeli stanovnici u periodu sredine i kraja 19. i početka 20. vijeka.

 

Veselko Grubišić, ambassador Republike Hrvatske u Crnoj Gori zahvalio se Kotorankama i Kotoranima na, kako je kazao, divnoj dobrodošlici predsjedniku Hrvatske prije dvadesetak dana.

 

“Dolazak brodom posebno je važan da oživimo i ponovo potvrdimo našu zajedničku pomorsku tradiciju. Autorka me je oduševila, vratila me u moje misli i doživljaje, uspjela dočarati traumu i život odlazaka, pa i radost povrataka i tugu sjećanja na odlaske. Kada u postavci izložbe vidim ženu kako čvrsto stoji, znam da je upravo ona središte naše civilizacije. I rađa, i svetionik je, i čeka i nada se” – navodi Grubišić.

On ističe zadovoljstvo što su predsjednici Hrvatske i Crne Gore nastavili biti pokrovitelji kulturno-edukativnog projekta “Putevima bokeljskih Hrvata”.

“Čast mi je što sam bio dio ovog projekta od samog početka. U Boki živi meni najdraža autohtona hrvatska zajednica, kultuno veličanstvena, žilava i neiskorijenjiva. Meni se bliži kraj mandata. Ponijeću vas u srcu. O vama ću zasigurno napisati još koju pruiču” – poručuje Grubišić.

 

Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastjančić, savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja.

 

“Ovo je prepoznatljiv kultuno-edukativni projekat koji kroz umjetnički iskaz, darovitih poslenika stvaranja lijepog, povezuje ili prožima narode Crne Gore i Hrvatske i on prosto na jedan uspješan način učvršćuje i onako dobrosusjedske odnose ili bolje da kažemo prijateljske” – ističe Bastjančić.

On se osvrnuo i na nedavnu posjetu predsjednika Hrvatske Crnoj Gori.

“Ovo je projekat koji će da živi, sa kojim ćemo da živimo, koji će Crnogorce, Hrvate i sve građane koji žive u Crnoj Gori i sve one koji su manjina u Hrvatskoj, činiti ponosnim što možemo da ljudski, prijateljski, dobrosusjedski razmišljamo o budućnosti u prostoru u kojem živimo” – poručuje Bastjančić.

 

U okviru izložbe Ministarstvo nauke Crne Gore predstavilo je novi projekat - istraživanje i liječenje kancera najmodernijom i ujedno najefikasnijom metodom u svijetu - hadronskom kancer terapijom.

Suorganizator izložbe je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Partneri su: Opština Kotor, Hrvatsko građansko vijeće Crne Gore, Zajednica bokeljskih Hrvata, Galerija “Kranjčar”, a donatori izložbe su HEP i Regent Porto Montenegro.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa “Jadran” iz Tivta. Moderatorka programa bila je Karolina Radulović.

Izložbu “Partenza” kojoj su prisustvovali i ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Damjanović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, direktorica Kulturnog centra Tatjana Miljenović, predsjednica Matice Hrvatske, Ogranka Boke kotorske Marija Mihaliček, u Kulturnom centru “NIkola Đurković” Kotor svi zainteresovani mogu pogledati do 20. jula.

 

Podijeli na: